Προβολή ντοκιμαντέρ: «ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΤΟΥ ΓΚΡΙ | DAS GEGENTEIL VON GRAU»

Σάββατο, 6 Ιανουαρίου, 2018 - 20:30

Διαφορετικές ομάδες που ενσαρκώνουν πρακτικές ουτοπίες για ελεύθερους χώρους, αγωνίζονται για αλληλεγγύη και οικολογική συνύπαρξη στο αστικό τοπίο. Ένα ντοκιμαντέρ του Matthias Coers και του «Δικαίωμα στην Πόλη Ruhr».

Το Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 20:30, στο Joke Café (Ομήρου 13, Αθήνα) θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΤΟΥ ΓΚΡΙ | DAS GEGENTEIL VON GRAU», με ελληνικούς υπότιτλους.

Δείτε το τρέιλερ εδώ: https://youtu.be/yprmKSA82Dk

«Από τους αγώνες για ελευθεριακούς χώρους και στέγαση, μέχρι την αυτοοργανωμένη γεωργία και τις συλλογικές κουζίνες προσφύγων.

Οι ανεκμετάλλευτοι χώροι, η ανωνυμία και η απραξία δεν είναι αποδεκτά από όλους. Το αντίθετο. Από το Ντόρτμουντ μέχρι το Ντούισμπουργκ, όλο και περισσότεροι άνθρωποι επεμβαίνουν δυναμικά στην αστική πραγματικότητα.

Ένα σαλόνι στη μέση του δρόμου, συνελεύσεις γειτονιών και συλλογικοί κήποι. Κοινωνικά κέντρα, Repair Cafés και πρωτοβουλίες ενοίκων ξεπηδούν από κάθε γωνιά της πόλης, αυτόνομα, αυτοοργανωμένα και συλλογικά».

Γερμανία 2017 | 90 λεπτά | Γερμανικοί, Αγγλικοί, Ελληνικοί υπότιτλοι | Κατάλληλο για όλους

Η μετάφραση του ντοκιμαντέρ στηρίχθηκε από την «Αλληλεγγύη Για Όλους». Στην προβολή του Σαββάτου θα βρίσκονται ο σεναριογράφος, αλλά και αντιπροσωπεία της επιτροπής αλληλεγγύης από το Μπόχουμ.

Το event στο Facebook: https://www.facebook.com/events/161768444571779/

Περισσότερες πληροφορίες για την «Πρωτοβουλία Ελλάς - Αλληλεγγύη Bochum»

Ποιοί είμαστε:

Είμαστε ένας σύλλογος Γερμανών και Ελλήνων εθελοντών, που ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2015. Αφορμή της ίδρυσής μας υπήρξε η κρίση των τραπεζών. Ανήκουμε στην παγγερμανική δικτύωση των συλλόγων υποστήριξης της Ελλάδας «Griechenlandsolidarität».

Τι κάνουμε:

Στηρίζουμε οικονομικά ανθρώπους στην Ελλάδα που χτυπήθηκαν από την κρίση. Γι’ αυτό, τον Ιούνιο του 2015, γίναμε αρωγοί στο Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο Άρτας, το οποίο μέχρι στιγμής ενισχύσαμε με 10.000 ευρώ αγοράζοντας φάρμακα και άλλα είδη υγιεινής. Το 2016 χορηγήσαμε 14.000 ευρώ για την αγορά σκηνών, παπουτσιών, μπιμπερό κτλ. Σε πρόσφυγες στην Ειδομένη. Ως «Oil- Connection-Ruhr» προμηθεύουμε από το 2017 αλληλέγγυο ελαιόλαδο, χωρίς μεσάζοντες, στους κατοίκους του Bochum και της ευρύτερης περιοχής. Διοργανώνουμε εκδηλώσεις, γιορτές, καθώς και παρουσιάσεις ταινιών με θέματα που αφορούν την Ελλάδα και την αλληλέγγυα και δίκαιη Ευρώπη.

Συνεργαζόμαστε με πολλά γερμανικά συνδικάτα, τη συλλογικότητα «Αλληλεγγύη για Όλους» στην Αθήνα, καθώς και με άλλους φορείς στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Γιατί ιδρυθήκαμε:

Η καμπάνια των κυρίαρχων γερμανικών ΜΜΕ προώθησε το αφήγημα των «τεμπέληδων και σπάταλων Ελλήνων», οποίοι δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους και κάπως έτσι δικαιολογούν τα μέτρα της Τρόικας. Σ’ αυτό, σε συνδυασμό με τις ειδήσεις για την πολιτική της λιτότητας και των περικοπών στον δημόσιο τομέα και στους μισθούς, όπως επίσης και στην πτώχευση των λαϊκών στρωμάτων της Ελλάδας, αρνηθήκαμε να παραμείνουμε αδρανείς.

Γιατί ήρθαμε στην Ελλάδα: (1-7 Ιανουαρίου 2018)

1. Πρώτον, θέλουμε να επισκεφθούμε τους ελαιώνες, στους οποίους παράγεται το ελαιόλαδο που φέρνουμε στους φίλους μας, καθώς και να γνωρίσουμε τις συνθήκες και τις μεθόδους παραγωγής του. Ενδιαφερόμαστε επίσης να έρθουμε σε επαφή με τους ανθρώπους - μέλη των συνεταιρισμών της Μεσσηνίας, που το παράγουν.

2. Δεύτερον, θέλουμε να συμβάλλουμε στην ελληνογερμανική κουλτούρα μνήμης επισκεπτόμενοι μαρτυρικούς δήμους, όπως επίσης και μικρά και άγνωστα στη Γερμανία μαρτυρικά χωριά, όπως ο Αετός Μεσσηνίας. Επιθυμία μας είναι να καταθέσουμε ένα στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων των Ναζί στην Ελλάδα. Με αυτήν την κίνηση, θέλουμε να δημιουργήσουμε μία δική μας προσέγγιση στην ανερεύνητη ελληνογερμανική ιστορία της Κατοχής και των μεταπολεμικών γεγονότων. Ενώ το γερμανικό κράτος αρνήθηκε να χορηγήσει αποζημιώσεις και με το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον πορεύεται σε κατεύθυνση κοινής ελληνογερμανικής θύμησης, εμείς σκοπεύουμε να έρθουμε σε επαφή και επικοινωνία με επιζώντες, αναπτύσσοντας μία βαθιά κατανόηση για τις δυνατότητες και τις ανάγκες των μαρτυρικών χωριών. Δε γνωρίζουμε εάν αυτό οδηγήσει σε μία κοινή κουλτούρα μνήμης ή αν οφείλουμε να τονίσουμε ή να υπερασπίσουμε κάτω από συνθήκες ευρωπαϊκής ανισότητας και γερμανικής ηγεμονίας, τη διαφορά μεταξύ θυμάτων και δραστών του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου.

3. Τρίτον, θέλουμε να προβάλλουμε στην Αθήνα το ντοκιμαντέρ «Το αντίθετο του Γκρι» που γυρίστηκε πρόσφατα στην ιδιαίτερη πατρίδα μας, την περιοχή του Ρουρ. Η ταινία παρουσιάζει ποικίλες ομάδες και πρωτοβουλίες διεκδίκησης ελεύθερων χώρων σε αστικές περιοχές, που ήδη από την εποχή του Κολ, έχουν υποστεί την πίεση της νεοφιλελεύθερης ιδιωτικοποίησης αστικών και κοινωνικών χώρων. (Joke Café, Ομήρου 13 Αθήνα, 6 Ιανουαρίου, Ώρα 20:30).

Επικοινωνία: www.Hellassolidaritaetbochum.wordpress.com hellassolibo@web.de

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Joke Café Ομήρου 13, Αθήνα