Ανακοίνωση του Δικτύου Ομάδων Αλληλεγγύης Δωδεκανήσου

08/05/2017 - 15:15

Το Δίκτυο Ομάδων Αλληλεγγύης Δωδεκανήσου εξέδωσε χθες (7/5) την ακόλουθη ανακοίνωση:  

"Τα γεγονότα των φασιστικών πογκρόμ κατά των προσφύγων και μεταναστών, που διαδραματίστηκαν τις προηγούμενες μέρες στη Λέρο, είναι γνωστά, μέσα από την άμεση δημοσιοποίησή τους.

Αναφέρουμε ωστόσο σε συντομία το ιστορικό και είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση.

Στη Λέρο, στις 3 Απριλίου και για τρεις συνεχόμενες μέρες, μια φασιστική συμμορία, με καλυμμένα πρόσωπα και σε μοτοσικλέτες χωρίς πινακίδες, έκανε επιθέσεις σε πρόσφυγες, με μαχαίρια και ρόπαλα.

Τραυμάτισε είκοσι ανθρώπους, κάποιους σοβαρά, ανάμεσα στους οποίους και μία εγκυμονούσα. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Λέρου.

Η άμεση κινητοποίηση του Δικτύου Ομάδων Αλληλεγγύης Δωδεκανήσου, η δημοσιοποίηση και ο αντίκτυπός της, οδήγησαν στην προσαγωγή οκτώ ατόμων που θεωρούνται ύποπτοι για τις ρατσιστικές, φονικές επιθέσεις.

Η διαδικασία της προσαγωγής και εξέτασης τους πέρασε το 48ωρο της αυτόφωρης δίωξης, οι οκτώ προσαχθέντες αφέθησαν ελεύθεροι και η υπόθεση παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα Κω.

Δεν είναι η πρώτη φόρα που παρατηρούνται γεγονότα βίας και απειλών κατά των προσφύγων αλλά και κατά κατοίκων του νησιού που εκδηλώνουν έμπρακτα τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους. Μέχρι τώρα όμως δεν υπήρξε καμιά προσπάθεια από τις αρμόδιες αρχές, να αντιμετωπιστούν σθεναρά οι ρατσιστικές συμπεριφορές, οι βίαιες ενέργειες και απειλές.

Αυτή η ανοχή έχει αποθρασύνει τις φασιστικές εκδηλώσεις σε εξαιρετικά επικίνδυνο σημείο

Στα τελευταία γεγονότα, η χρήση μαχαιριών από θαύμα δεν οδήγησε σε μοιραίους τραυματισμούς, υπογραμμίζει όμως τη φονική πρόθεση, Η παρέλευση, ωστόσο του αυτόφωρου κάνει φανερό πως η «ανοχή» των αρμοδίων παίρνει άλλα χαρακτηριστικά.

Ζητάμε

  1. Νομική συνδρομή, προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματική νομική αντιμετώπιση των δολοφονικών επιθέσεων.
  2. Να υπαχθούν οι επιθέσεις αυτές στα ρατσιστικά εγκλήματα και να αντιμετωπιστούν σύμφωνα με τον Αντιρατσιστικό Νόμο.
  3. Να ενημερωθούν άμεσα όλες οι σχετικές Διεθνείς Οργανώσεις για να συνεισφέρουν στην περιστολή του φονικού ρατσισμού".