Μυτιλήνη: Η «Αλληλεγγύη για Όλους» κοντά στο σχολείο της Βρισάς για τα παιδιά του σεισμόπληκτου χωριού

21/06/2018 - 16:00

πηγή: mplokia.gr

της Κατερίνας Βόλτσιου

Με αφορμή την απονομή ευχαριστήριας πλακέτας στην «Αλληλεγγύη για Όλους», την περασμένη Πέμπτη από τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του Δημοτικού σχολείου και Νηπιαγωγείου Βρισάς για την πρωτοβουλία της να παράσχει το «κολατσιό» στα 52 παιδιά του σχολείου, είχα την ευκαιρία να παραβρεθώ στην γιορτή λήξης του σχολικού έτους και να παρακολουθήσω από κοντά τις εκδηλώσεις που επιμελήθηκαν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, διαπίστωσα ότι με αφορμή την δράση αυτή τα παιδιά εναρμονίστηκαν και καλλιέργησαν την διάθεση τους να μοιράζονται να συνυπάρχουν αρμονικά.

Το σχολείο ως ένας από τους δυο βασικούς φορείς κοινωνικοποίησης ανταποκρίθηκε πλήρως στο ρόλο του. Με μεθοδικότητα και συστηματικότητα διαπαιδαγωγεί, μεταδίδει αξίες και κανόνες δημιουργώντας και επιβάλλοντας τελικά πρότυπα.

Τα παιδιά από αυτή την διαδικασία βγαίνουν με ενισχυμένη αυτοεκτίμηση, καλλιεργούν τους εαυτούς τους στην κατεύθυνση της ωρίμανσης που είναι ζητούμενο έτσι ώστε ως ενήλικες του αύριο να μπορέσουν με αποθέματα εμπιστοσύνης, αυτονομίας και ασφάλειας με ολοκληρωμένο το εγώ τους να είναι κομμάτι μιας κοινωνίας πολιτών και να συμβάλλουν στην αύξηση του κοινωνικού κεφαλαίου. Τα παιδιά μαθαίνουν να δρούν σύμφωνα με τις προσδοκίες της ομάδας και αξιώνουν και από τους άλλους να πράξουν το ίδιο.