Συνέντευξη Τύπου Greece Solidarity Campaign & επίσκεψη στα γραφεία της ΑγΟ

18/10/2016 - 21:15

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν εκπρόσωποι της βρετανικής κινηματικής πρωτοβουλίας Greece Solidarity Campaign, προκειμένου να μιλήσουν για την σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα και τις εντυπώσεις που αποκόμισαν, ύστερα από συναντήσεις με βουλευτές και υπουργούς, καθώς και με δομές αλληλεγγύης της χώρας μας, σε εκδήλωση που διοργάνωσαν η Αλληλεγγύη για Όλους και το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Θεμάτων Ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ, στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών. Θέμα της συνέντευξης η δράση της πρωτοβουλίας, που υποστηρίζεται από πολλά βρετανικά συνδικάτα, βουλευτές του Εργατικού Κόμματος, καθώς και από το βρετανικό Πράσινο Κόμμα.

Στο πάνελ βρέθηκαν η Εμίλια Γουόμακ (αντιπρόεδρος του κόμματος των Πρασίνων), η Κριστίν Μπλόουερς (εκπαιδευτικός, υπεύθυνη διεθνών σχέσεων του Σωματείου Εκπαιδευτικών στη Βρετανία και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συνδικάτου Εκπαιδευτικών), ο Μάικ Ντείβις (εκπρόσωπος Τύπου της πρωτοβουλίας Greece Solidarity Campaign),  ο Ισίδωρος Διακίδης (συμπρόεδρος της πρωτοβουλίας Greece Solidarity Campaign), ο Μουσταφά Μουσταφά (βουλευτής του Σύριζα και πρόεδρος του ΔΣ της Αλληλεγγύης για Όλους), ο Πάνος Τριγάζης (υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Θεμάτων Ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ) και ο Γιώργος Χονδρός (υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων της Αλληλεγγύης για Όλους).

Ο Πάνος Τριγάζης παρουσίασε αρχικά την πρωτοβουλία και τόνισε μεταξύ άλλων: «Θέλω να ευχαριστήσω την Αλληλεγγύη για όλους και το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων για αυτήν την εκδήλωση. Οι φίλοι από τη Βρετανία είναι πρωταγωνιστές εδώ και πέντε χρόνια στο κίνημα διεθνούς αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, το οποίο εξαπλώνεται από την Ευρώπη έως την Αυστραλία και από τον Καναδά μέχρι τη Βραζιλία. Το πιο μεγάλο κίνημα βρίσκεται στην Βρετανία, με τη συμμετοχή ισχυρών συνδικάτων, δεκάδων βουλευτών του Εργατικού κόμματος, όπως και του Τζέρεμυ Κόρμπιν, ηγέτη του Εργατικού κόμματος. Μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιήσει εννέα αποστολές με σημαντική βοήθεια προς τις δομές αλληλεγγύης, ενώ στην πρώτη αποστολή συμμετείχε και ο Τζέρεμυ Κόρμπιν». 

Ο Ισίδωρος Διακίδης, που είχε αναλάβει χρέη μεταφραστή, ανέφερε ότι η αποστολή του Greece Solidarity Campaign συναντήθηκε χθες με εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ, με μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου και με τον πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, Νίκο Μανιό, ενημερώθηκε για θέματα Παιδείας από τον αρμόδιο Υπουργό, Νίκο Φίλη, συναντήθηκε επίσης με τον επικεφαλής της ΛΑΕ, Παναγιώτη Λαφαζάνη και τον Πέτρο Κωνσταντίνου (ΚΕΕΡΦΑ), ενώ σήμερα έγινε συνάντηση με εκπροσώπους του Συντονιστικού των Κοινωνικών Ιατρείων και του Κοινωνικού Φαρμακείου στα Πατήσια - δίδοντας μάλιστα ένα ποσό περίπου 4.000 ευρώ βοήθειας προς τη δομή αλλά και διαβητικές ταινίες - ενώ αναμενόταν αργότερα μία ακόμα συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη.

Η δημιουργία του Greece Solidarity Campaign, όπως εξήγησαν τα μέλη της, έγινε το 2011 μετά από επικοινωνία του Μ. Θεοδωράκη και του Μ . Γλέζου με τον Τόνι Μπεν, πρωτεργάτη του διεθνούς αντινεοφιλελεύθερου κινήματος και ιστορικού ηγέτη του Εργατικού Κόμματος, ενώ όσοι συμμετέχουν στην πρωτοβουλία, έχουν κοινή αντίληψη ενάντια στις πολιτικές λιτότητας, χωρίς οι κομματικές προτιμήσεις να αποτελούν προϋπόθεση.

Ο Μάικ Ντέιβις, σημείωσε ότι «είμαστε ένα κίνημα αλληλεγγύης και όχι φιλανθρωπίας. Ό,τι γίνεται στην Ελλάδα θεωρούμε πως μπορεί να συμβεί στη Βρετανία και σε άλλες χώρες. Οι λαοί της Ευρώπης πληρώνουν το κόστος της τραπεζικής κρίσης του 2008, σε μια μόνιμη θεραπεία λιτότητας. Θέλουμε να στοχεύσουμε σε εναλλακτικά μοντέλα απέναντι στη νεοφιλελεύθερη λιτότητα, με στόχο ο άνθρωπος να βρίσκεται πάνω από τα κέρδη. Έχουμε εργαστεί με τον Σύριζα και άλλα προοδευτικά κόμματα, έχουμε μέλη από διάφορα κόμματα και κοινό στόχο να ξεφύγουμε από τη λιτότητα. Οργανώνουμε διαμαρτυρίες,  διαλέξεις, συναντήσεις, έχουμε κάνει συλλαλητήρια έξω από τη γερμανική πρεσβεία. Έχουμε υποστήριξη από διάφορα μέλη του βρετανικού κοινοβουλίου, όπως ο Τζέρεμυ Κόρμπιν που είναι επίτιμος πρόεδρος της πρωτοβουλίας και η Καρολίν Λούκας, από το κόμμα των Πρασίνων. Έχουμε προωθήσει εισηγήσεις και ενημερώνουμε για ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Ξέρουμε ότι η κυβέρνηση του Σύριζα αντιμετωπίζει μια δύσκολη κατάσταση, πως βρέθηκε μπροστά σε διλλήματα κι ελπίζουμε ότι το κλίμα θα αλλάξει, η Ελλάδα δεν θα είναι απομονωμένη και αν δουλέψουμε όλοι μαζί, θα καταφέρουμε να αλλάξουμε την κατάσταση».

Η Κριστίν Μπλόουερς, τόνισε πως «μεταφέρω ευχές από δασκάλους της Βρετανίας και θέλω να στείλω δύο μηνύματα ως εκπαιδευτικός και συνδικαλίστρια. Συναντηθήκαμε με εκπροσώπους της ΟΛΜΕ που παίζει σημαντικό ρόλο ως σωματείο. Η επένδυση στην εκπαίδευση είναι απαραίτητη. Είδαμε μέσα στη Γκράβα, ένα κέντρο αλληλεγγύης, ένα καλό παράδειγμα που συμμετέχουν μέλη του σωματείου, μαζί με δασκάλους, γονείς και εθελοντές από το κοινωνικό ιατρείο, με κοινό στόχο να βελτιώσουν τη ζωή σε τοπικό επίπεδο. Ως εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εκπαιδευτικών θέλω να πω ότι τα σχολεία είναι χώροι ανοιχτοί και ασφαλείς σε όλους. Ως συνδικάτο σε ευρωπαϊκό επίπεδο προσπαθούμε να διεκδικήσουμε περισσότερους πόρους για την ελληνική κυβέρνηση για να υπάρξει μεγαλύτερη χρηματοδότηση για την εκπαίδευση των προσφύγων. Γιατί είναι καθήκον μας να προστατεύσουμε ευάλωτες ομάδες από το ρατσισμό και το φασισμό».

Η Εμιλία Γουόμακ, ανέφερε από την πλευρά της: «ήταν μοναδική εμπειρία να έρθω με την πρωτοβουλία στην Ελλάδα. Η σημερινή κατάσταση έχει αποδείξει το μεγάλο θέμα των πολιτικών λιτότητας, όπως και στη Βρετανία. Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία έπαιξαν ρόλο στο δημοψήφισμα που έλαβε χώρα στη Βρετανία. Η διεθνής αλληλεγγύη είναι καθήκον όλων μας με την προσφυγική κρίση σε εξέλιξη. Εμείς στη Βρετανία πρέπει να πάρουμε μερίδιο στην κατανομή των προσφύγων. Μόνο έτσι μπορούμε να δείξουμε ότι βοηθάμε. Συγκρίνοντας με άλλες χώρες, στην Ελλάδα η υποδοχή των προσφύγων παρά τα προβλήματα, αποτελεί  πηγή έμπνευσης. Κι εμείς κάνουμε αγώνα για την ανάπτυξη της αλληλεγγύης στην Ευρώπη, απέναντι στο ρατσισμό και το νεοναζισμό. Ως Πράσινο κίνημα λέμε όχι στη λιτότητα, αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, όχι στο ρατσισμό και το φασισμό».

Ο Μουσταφά Μουσταφά, είπε ότι «κάθε φορά σας υποδεχόμαστε με χαρά και συγκίνηση. Η δράσης σας μας δίνει ελπίδα και είναι ένα όπλο για να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα, με την υλική και ηθική σας βοήθεια. Σας ευχαριστούμε».

Αμέσως μετά την συνέντευξη Τύπου, μέλη της πρωτοβουλίας «Greece Solidarity Campaign» πραγματοποίησαν επίσκεψη διάρκειας δυόμιση ωρών στα γραφεία της «Αλληλεγγύης για Όλους» στην Αθήνα, συνομιλώντας με τους Μουσταφά Μουσταφά, Γιώργο Χονδρό, μέλη της ΑγΟ, αλλά και τη Μαρινίκη Κολιαράκη, εκπρόσωπο του Συντονιστικού των Αλληλέγγυων Σχολείων, στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιούν στην χώρα μας.

Τα μέλη της ενημερώθηκαν για τις τρέχουσες εξελίξεις στους τομείς τους οποίους δραστηριοποιείται η «Αλληλεγγύη για Όλους», ενώ ανταλλάχθηκαν εμπειρίες και απόψεις για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα και στη Βρετανία.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στις αυξημένες ανάγκες που προέκυψαν έως τώρα εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης, αλλά και στο μεγάλο κύμα έμπρακτης αλληλεγγύης και συμπαράστασης προς τους πρόσφυγες από την πλευρά της ελληνικής κοινωνίας.

Ο Μουσταφά Μουσταφά, μίλησε για τους σκοπούς της Αλληλεγγύης για Όλους και τους τομείς δραστηριοποίησής της, όπως την στήριξη των κοινωνικών ιατρείων, δομών τροφής και αλληλέγγυων σχολείων, ενώ τόνισε τη σημασία της αύξησης του διεθνούς κύματος αλληλεγγύης προς της Ελλάδα.

Ο Γιώργος Χονδρός τόνισε πως «είναι κοινή υπόθεση όλων μας η ανάπτυξη της αλληλεγγύης στην Ευρώπη, δεν είναι υπόθεση μόνο της Αλληλεγγύης για Όλους ή της Ελλάδας. Στην Ελλάδα όπως γνωρίζετε τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται η πιο σκληρή  εκδοχή του νεοφιλελευθερισμού. Η κοινωνία αναζήτησε τις δικές της απαντήσεις, με την εμφάνιση των δομών αλληλεγγύης σε κάθε πόλη και σε κάθε γειτονιά. Οι δομές έχουν πολλαπλή  αποστολή: την υλική υποστήριξη (σε τροφή, υγεία, παιδεία, και άλλα) περισσότερο όμως  την ηθική, να φέρνουν δηλαδή τους ανθρώπους κοντά προκειμένου η κοινωνία να αντιστέκεται. Κανένας μόνος του στην κρίση, ήταν και παραμένει το βασικό μας σύνθημα.  Οι δομές έχουν καθήκον να ενημερώνουν διεθνώς για το τι συμβαίνει εδώ, γιατί η κρίση δεν είναι φυσικό φαινόμενο, αλλά αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών. Ως Αλληλεγγύη για Όλους είμαστε ένα δίκτυο που υποστηρίζει αυτές τις δομές, πραγματοποιεί καμπάνιες ενημέρωσης σε Ελλάδα, Ευρώπη και διεθνώς. Το κομμάτι που λείπει από την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών, αναπληρώνεται από την αλληλεγγύη που δείχνουν οι λαοί προς την Ελλάδα. Ένα νέο κίνημα δημιουργείται σε νέα και αχαρτογράφητα νερά ως τώρα. Με την υποστήριξή σας και με τις λίγες μας δυνάμεις, κάνουμε ό,τι μπορούμε. Έχουμε μια νέα κατάσταση στην Ελλάδα από πέρυσι, και συγκεκριμένα από τις αρχές του ’15 όπου ο Σύριζα βρίσκεται στην κυβέρνηση μαζί με τους συμμάχους του. Η νέα κατάσταση, τα νέα δεδομένα, κάνουν πιο δύσκολη την εξίσωση για εμάς, μεταξύ κυβέρνησης, κόμματος και κινημάτων. Η κυβέρνηση, σε μια δύσκολη συνθήκη και δυσμενείς πολιτικούς συσχετισμούς στην Ευρώπη , αναγκάστηκε να υπογράψει μια συμφωνία η οποία δεν έχει σχέση με το πρόγραμμά της. Ο ΣΥΡΙΖΑ διασπάστηκε με την αποχώρηση μικρού τμήματος μελών και στελεχών του,  γεγονός που δεν άφησε ανεπηρέαστη την Αλληλεγγύη για Όλους. Κάναμε προσπάθεια να μη γίνει η διάσπαση αυτή, αλλά ενεργοί σύντροφοί μας αποχώρησαν. Είμαστε βέβαιοι όμως ότι θα  ξανασυναντηθούμε μαζί τους στο μέλλον στους απαραίτητους κοινούς αγώνες. Δεν έχουμε αλλάξει την άποψη ότι η αλληλεγγύη είναι ένα πεδίο που μπορούμε να δουλέψουμε ευρεία και ενωμένα. Η Αλληλεγγύη για Όλους είναι μια ανεξάρτητη δομή και θα συνεχίσει έτσι.

Θα συνεχίσουμε όμως ως Αλληλέγγυο Κίνημα να πιέζουμε την Κυβέρνηση για μέτρα που θα στηρίζουν τα τμήματα της Κοινωνίας που έχουν σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος της πολιτικής λιτότητας. Θα την τροφοδοτούμε επίσης με την εμπειρία μας από την δράση μας, κυρίως στα ζητήματα της ακραίας φτώχειας, του αποκλεισμού, της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας οικονομίας, αλλά και σε θέματα αλληλέγγυας αντιμετώπισης του προσφυγικού θέματος».