Συστημικό καφενείο για τα Κινήματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο 9o Συνέδριο της EFTA (European Family Therapy Association)

23/09/2016 - 17:00

Πρόσκληση για το Συστημικό καφενείο για τα Κινήματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο 9o Συνέδριο της EFTA (European Family Therapy Association)

“Ένα αποτύπωμα από Κοινωνικά Κινήματα & Δομές Αλληλεγγύης” (από το ατομικό στο συλλογικό στο κινηματικό)

Στα πλαίσια του 9ου Συνεδρίου της EFTA στην Αθήνα, που συνδιοργανώνεται από την EFTA και την ΕΘΟΣ (Ελληνική Ομοσπονδία Συστημικής και Οικογενειακής Θεραπείας) δίνεται η δυνατότητα στους σύνεδρους να συναντηθούν σε ομάδες κοινού ενδιαφέροντος – τα Συστημικά Καφενεία - για να ανταλλάξουν εμπειρίες και απόψεις. Στο συγκεκριμένο συνέδριο αναδύθηκε η ανάγκη για ένα νέο καφενείο με στόχο να αφουγκραστεί την δημιουργική αντίδραση της κοινωνίας στην κρίση που βιώνει (www.efta2016athens.gr).

Ακολουθεί η περιγραφή του: «Οι κοινωνίες μας, ως απάντηση στην ευρείας κλίμακας κοινωνικο-οικονομική και ανθρωπιστική κρίση, γέννησαν κινήματα κοινωνικής αλληλεγγύης, σε κάποιες περιπτώσεις μέσα από αυθόρμητη ανάδυση μιάς αυτο-ρυθμιζόμενης, αυτο-ποιούμενης διεργασίας, σε κάποιες άλλες μέσα από περισσότερο επίσημες ή θεσμικές διαδικασίες.

Αυτό είναι ένα φαινόμενο που είναι χρήσιμο για εμάς τους συστημικούς θεραπευτές να αναγνωρίσουμε, να κατανοήσουμε και να αφουγκραστούμε με προσοχή, και ακόμα πιο σημαντικό να μάθουμε από αυτό.

Τι μαθήματα πήραμε ή είναι να πάρουμε ως συστημικοί θεραπευτές; τι μας έρχεται από την κοινωνία που αγωνίζεται; τι είναι να ακούσουμε, καινούργιο ή παλιό, γνωστό ή άγνωστο, δύσκολο ή εύκολο, καυστικό ή προβληματισμένο, από ανθρώπους που συμμετέχουν σε κοινωνικά κινήματα και δομές αλληλεγγύης μέσα στην κοινωνικο-οικονομική κρίση;».

Είναι μέσα στην φιλοσοφία του συνεδρίου να ανοίξει τη συμμετοχή σε αυτό το καφενείο σε μέλη κοινωνικών κινημάτων της τοπικής κοινωνίας, ανεξάρτητα από την εγγραφή τους στο συνέδριο ή από την ιδιότητα του ψυχοθεραπευτή. Ο σκοπός είναι βάζοντας δίπλα-δίπλα εμπειρίες από διαφορετικά πλαίσια και οπτικές, ν’ αναδυθούν νέες κατανοήσεις και προοπτικές και να ενισχυθεί η συνεργασία και η δικτύωση.

Σας καλούμε λοιπόν να συμμετέχετε σε αυτό το καφενείο για να μοιραστείτε μαζί μας την πολύτιμη προσωπική σας εμπειρία μέσα από την διαδρομή στους κινηματικούς χώρους, όπως το έχει βιώσει ο καθένας, κινητοποιούμενος και παλεύοντας με την κρίση, σε θεσμικά ή μη πλαίσια, μέσα από το συναγωνίζεσθαι με τους ανθρώπους.

Καθώς ο συνεδριακός χρόνος είναι πυκνός και σύντομος κατανοήσαμε, ως διοργανωτές αυτού του καφενείου, την ανάγκη να εκκινήσει η διεργασία μέσα από μια πρώτη συνάντηση πριν το συνέδριο, την Κυριακή 25 Σεπτέμβρη 12.00-15.00 στο Θέατρο Εμπρός, Ρήγα Παλαμήδη 2, Ψυρρή.

Το Systemic Café on social solidarity movements κατά την διάρκεια του συνεδρίου θα γίνει το Σάββατο 1η Οκτώβρη, στις 15.00, στο 1o Δημοτικό Σχολείο της Αθήνας, Σπύρου Μερκούρη 20, απέναντι από το άλσος Παγκρατίου.

Θα χαρούμε να τα πούμε από κοντά

Εκ μέρους του συνεδρίου

Οι συντονιστές του καφενείου Μίνα Τοδούλου, PhD, Ψυχολόγος Δημήτρης Μαγριπλής, Παιδοψυχίατρος, ΚΨΥ Περιστερίου Συντονίστρια (ΑΚΜΑ) συστημικών Ψυχοθεραπευτής ζεύγους και οικογένειας παρεμβάσεων στην κοινότητα μέλος του Κοινωνικού Ιατρείου Χαλανδρίου Πρόεδρος Συνεδρίου Δήμητρα Ξενάκη, BSc(Hons)Psych(Open), Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια μέλος του Αυτοδιαχειριζόμενου Κοινωνικού Ιατρείου, Ν. Φιλαδέλφειας, Ν. Χαλκηδόνας, Ν. Ιωνίας & γύρω Περιοχών.