Ιατρείο αλληλεγγύης Πατησίων – Αχαρνών

Κοινωνικά Ιατρεία Φαρμακεία Αλληλεγγύης
Παρουσιαση της δομης

Κείμενο θέσεων 

O παγκόσμιος καπιταλισμός βρίσκεται σε κρίση και καμία διέξοδος δεν είναι ορατή. Το κεφάλαιο κανιβαλίζει την εργατική τάξη και ολόκληρη την κοινωνία. Καταστρέφονται διαρκώς πλεονάζοντα κεφάλαια (εργοστάσια, επιχειρήσεις, μικρομεσαίοι, χώρες ολόκληρες). Καταστρέφονται οι ζωές εκατομμυρίων και δισεκατομμυρίων εργατικών λαϊκών μαζών. Διαλύεται κάθε μεταπολεμική κοινωνική λαϊκή κατάκτηση. Σπάνε όλες οι ισορροπίες και ολόκληρος ο πλανήτης έχει μπει σε αναβρασμό. 

Στη χώρα μας αυτή η ιστορική καταιγίδα συσσωρεύει ασταμάτητα, σωρούς από ερείπια. Η αχαλίνωτη ληστεία των μνημονίων, που μας επιβάλει ένα διεφθαρμένο, μισητό, δουλικό και ετοιμοθάνατο πολιτικό σύστημα, με την «ευγενή χορηγία» της ΕΕ του κεφαλαίου, οδηγεί την συντριπτική εργαζόμενη πλειοψηφία του πληθυσμού στην γενοκτονία. Με την επίσημη ανεργία να έχει ξεπεράσει το 27%, με εκατοντάδες χιλιάδες στο δρόμο της απόλυσης, με τα νέα παιδιά να έχουν σαν μοναδικό μέλλον ή την εργασιακή δουλεία στα αφεντικά ή τον αποκλεισμό από την εργασία , με την φτώχια να έχει ήδη μπει στα σπίτια του 1/3 του πληθυσμού, βιώνουμε κυριολεκτικά την εξόντωση της εργαζόμενης πλειοψηφίας για πρώτη φορά μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. 

Η κοινωνία γεμίζει ασταμάτητα με υπάρξεις χωρίς όρους ύπαρξης. Ένας φονικός φαύλος κύκλος αγκαλιάζει ολόκληρη την κοινωνία. Οι άνεργοι, οι ανασφάλιστοι, οι μετανάστες χωρίς χαρτιά, που κυκλοφορούν κατά εκατοντάδες χιλιάδες ανάμεσα μας, δεν βρίσκονται μόνο σε καθεστώς άγριας εργασιακής εκμετάλλευσης, αλλά στερούνται τα απαραίτητα στοιχειώδη κοινωνικά δικαιώματα για την επιβίωση, με πρώτο και καλύτερο το δικαίωμα στην υγεία. Άτομα με ειδικές ανάγκες, ψυχικά πάσχοντες, εξαρτημένοι αποκόπτονται από μια αξιοπρεπή κοινωνική, δημόσια και δωρεάν φροντίδα και σπρώχνονται στο περιθώριο και την εξόντωση. Ολοένα και περισσότερο ασθενείς με χρόνια και σοβαρά νοσήματα, που χρειάζονται μακροχρόνια και δαπανηρή ιατρική φροντίδα, όπως διαβητικοί, καρδιοπαθείς, καρκινοπαθείς , παιδιά, έγκυες γυναίκες και πολλοί άλλοι χάνουν το δικαίωμα περίθαλψης. Οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας βιώνουν και αυτοί τα κοινωνικά κρεματόρια. Οι εξευτελιστικές συντάξεις δεν φτάνουν ούτε για την διατροφή τους . Στερούνται ακόμη και τα απαραίτητα φάρμακα για να συντηρηθούν στην ζωή, και την αναγκαία κοινωνική υποστήριξη γιατί υποχρεώνονται ολοένα και περισσότερο να πληρώνουν. Ότι έχει απομείνει από τα δημόσια νοσοκομεία και τις δομές κοινωνικής φροντίδας με την συρρίκνωση και την ιδιωτικοποίηση σπρώχνονται προς την διάλυση. Το δικαίωμα στην ζωή διακυβεύεται άμεσα για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Αν αρρωστήσεις και δεν έχεις να πληρώσεις θα οδηγηθείς στην απόγνωση, στο περιθώριο, στην παραίτηση, στην αυτοκτονία, στον θάνατο. 

Μπροστά σε αυτήν την τραγική κατάσταση που βιώνουμε στον χώρο της υγείας εδώ και μερικούς μήνες ξεκινήσαμε την οργάνωση και λειτουργία ενός ιατρείου αλληλεγγύης το οποίο ονομάσαμε «ιατρείο αλληλεγγύης Πατησίων –Αχαρνών». Είναι μια συλλογικά οργανωμένη προσπάθεια αλληλεγγύης και δράσης για τα ζητήματα της υγείας και της ζωής μας. Στην λειτουργία του ιατρείου, καθοριστικό ρόλο έχει η γενική συνέλευση και η ισοτιμία των συμμετεχόντων. 

Θεωρούμε ότι το ζήτημα της υγείας είναι εξαιρετικά σημαντικό και σαν ζήτημα καθεαυτό αλλά και για τον συνολικό αγώνα που δίνει ο εργαζόμενος λαός να σταθεί στα πόδια του και να αντιμετωπίσει την βαρβαρότητα στην οποία τον σέρνουν. Η καταστροφή που συντελείται στον χώρο της υγείας ξεπερνά μια απλή ακύρωση των κοινωνικών κεκτημένων των εργαζόμενων. Ζούμε μια χωρίς προηγούμενο ανατροπή όλων των σχέσεων και των δομών, μέσα από τις οποίες αναπτυσσόταν μέχρι σήμερα η κοινωνική φροντίδα και σε τελευταία ανάλυση η ίδια η ζωή. 

Πιστεύουμε ότι όση φιλανθρωπία, ευαισθησία και αλτρουισμός και αν επιστρατευτεί δεν μπορεί να κλείσουν οι πληγές της κοινωνίας που αιμορραγεί από την βαθιά πρωτόγνωρη κοινωνική και οικονομική κρίση. Η κατάσταση επιβάλλει την δημιουργία ενός λαϊκού κινήματος που θα απαιτεί άμεσα μέτρα σε πανεθνική κλίμακα. Ενός κινήματος που θα παλέψει με όλα τα μέσα με λαϊκές συνελεύσεις, με επιτροπές, με διαδηλώσεις, καταλήψεις και κάθε μορφής κινητοποιήσεις, για να αποσπάσει άμεσα μέτρα, που θα αποτρέπουν την ταξική γενοκτονία. Δεν υπάρχει δευτερόλεπτο για επανάπαυση. 

Είμαστε μαζί και δίπλα σε κάθε συλλογικότητα που αγωνίζεται για τον ίδιο σκοπό. Θέλουμε να ενωθούν όλες οι αντιστάσεις σε ένα ενιαίο κίνημα που θα στηρίζει, αυτούς που έχουν ανάγκη, θα απαιτεί το δικαίωμα μας στην ζωή, θα μάχεται τον καπιταλισμό, τον πραγματικά υπεύθυνο για την ανθρώπινη εξαθλίωση και δυστυχία. Παλεύουμε ενάντια στην παρακμή και την έκπτωση της ιατρικής λειτουργίας. Για εμάς το ζητούμενο είναι η χειραφέτηση της ζωής από όλα τα δεσμά της και όχι η αναδιαπραγμάτευση των όρων εκμετάλλευσης, ταπείνωσης και εξευτελισμού της. 

Σε αυτήν την προσπάθεια είμαστε ανοιχτοί και καλούμε όλους , τους εργαζόμενους, τους άνεργους ,τους μετανάστες, , επιστήμονες της υγείας, κάθε αναξιοπαθούντα και καταπιεσμένο, να αυτοοργανωθούμε και να δώσουμε μαζί την μάχη, για το δικαίωμα στην υγεία και στην ζωή. Για εμάς η έννοια της αλληλεγγύης δεν είναι σχήμα λόγου ή μηχανισμός διαιώνισης της ταξικής εξαθλίωσης αλλά εργαλείο και συστατικό στοιχείο του αγώνα για την χειραφέτηση και την κοινωνική απελευθέρωση από την καπιταλιστική σκλαβιά. Είμαστε μακριά και απέναντι από το κράτος, την εκκλησία , τις ΜΚΟ, τους βιομήχανους, τα ΜΜΕ, που υποκριτικά, αφού πίνουν το αίμα του λαού, του ρίχνουν και ένα ξεροκόμματο, με μόνο σκοπό να συνεχίσουν να τον κλέβουν χωρίς να διαμαρτύρεται.

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ (2)

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΠΡΟΜΗΘΕΩΣ 73-75 (Κάτω Πατήσια-Σταθμός ΗΣΑΠ)
Δήμος Αθηναίων
Τηλ: 
6980894951
Υλικά