Πώς στήνουμε ένα κοινωνικό συνεταιριστικό παντοπωλείο - το παράδειγμα της Σέσουλας

Τροφή

Η Σέσουλα είναι ένα κοινωνικό συνεταιριστικό παντοπωλείο που ξεκίνησε σαν ιδέα από μια ομάδα στα Εξάρχεια, κυρίως μελών του Σύριζα Εξαρχείων.

Η αρχική ιδέα πάτησε πάνω στην ανάγκη σε συνθήκες κρίσης να δώσουμε μια δική μας πρόταση για το ζήτημα της διατροφής. Αυτή η πρόταση θέλαμε να συνδυάζει πολλές παραμέτρους.

  1. Να αφορά όλο τον πληθυσμό θεωρώντας ότι πολύ σύντομα τα ποσοστά  αυτών  που θα μπορούν να συνεχίσουν να διατρέφονται κανονικά όπως πριν, συνεχώς θα μειώνονται.
  2. Να γίνει ο κύριος τόπος από τον οποίο θα προμηθεύονται τα περισσότερα διατροφικά προϊόντα απαντώντας με μια άλλη οικονομική μορφή και σχέση στην κυριαρχία του  σούπερ μάρκετ
  3. Να παρέχει προϊόντα φθηνότερα ως και 50% από τα σούπερ μάρκετ βάζοντας όμως και την  παράμετρο της ποιότητας
  4. Να προμηθεύεται όλα τα προϊόντα από μια δικτύωση με μικρούς κυρίως παραγωγούς και μεταποιητές, χωρίς μεσάζοντες και να διαμορφώνει τιμές δίκαιες και για τον παραγωγό.
  5. Να εξασφαλίζει σταθερά μια ποσότητα τροφίμων για αλληλέγγυα δράση.

Στην πορεία για τη δημιουργία της «Σέσουλας» αντιμετωπίσαμε, και αντιμετωπίζουμε ακόμα, μια σειρά από προβλήματα που προσπαθούμε να λύσουμε βήμα – βήμα  σε μια διαδικασία που ομολογουμένως είναι πολύ ενδιαφέρουσα και μας ανοίγει συνεχώς νέα θέματα.

  • Ο χώρος που θα στεγαστούμε
  • Η νομική και η φορολογική μορφή που θα πάρει η ομάδα
  • Η προμήθεια των προϊόντων
  • Η επαφή με τη γειτονιά και η δικτύωσή μας
  • Η βιωσιμότητα του εγχειρήματος

Αρχικά αναζητήσαμε ένα χώρο προς ενοικίαση ή παραχώρηση και απορρίψαμε την ιδέα μιας πρόχειρης και πρόσκαιρης λύσης. Ταυτόχρονα δεν θέλαμε ένα χώρο ακριβό που να επιβαρύνει την τιμή των προϊόντων. Η λύση βρέθηκε σε ένα χώρο που ξεκίνησε σαν κατάληψη αλλά ο ιδιοκτήτης ανέπτυξε μια ενδιαφέρουσα αντίληψη, παραχωρώντας τον χώρο έναντι εργασιών επισκευής. Επισκευάσαμε το χώρο με πολύ προσωπική δουλειά και χαμηλό κόστος μέσα από μια δικτύωση αλληλεγγύης και με συνεργεία,  όπου ήταν απαραίτητο.

Για τη νομική μορφή χρειάστηκε να μελετήσουμε  όλα τα προσφερόμενα πλαίσια, (αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, αστικός συνεταιρισμός, κοινωνικός συνεταιρισμός, σωματείο ή σύλλογος κ.λπ.) καθώς και την καταστατική μορφή που κατέληξαν άλλες αντίστοιχες πρωτοβουλίες όπως ο «Σπόρος» και το «ΣΥΝ ΑΛΛΟΙΣ». Επιλέξαμε τη μορφή του Κοινωνικού Συνεταιρισμού διαμορφώνοντας το καταστατικό στα δικά μας μέτρα (Διαθέσιμο). Διερευνήσαμε τις φορολογικές απαιτήσεις κυρίως για τη συναλλαγή με μικρούς παραγωγούς και μεταποιητές που δεν έχουν φορολογικά στοιχεία και βρήκαμε λύσεις για να κάνουμε τις προμήθειες.

Ο συνεταιρισμός έχει αρχικά 11 μέλη, λειτουργεί με συνέλευση στη βάση του ένα μέλος μια ψήφος και δεν μοιράζει κέρδη. Αρχικά τα μέλη του θα δουλέψουν εθελοντικά και στη συνέχεια μπορούν να προκύψουν αμοιβές ωριαίας απασχόλησης που θα καθορίζονται από τη συνέλευση.

Η προμήθεια των προϊόντων γίνεται από μικρούς παραγωγούς, με προσωπική επαφή. Επιδιώκουμε να αναπτύξουμε σχέσεις εμπιστοσύνης που είναι και η καλύτερη εγγύηση για την ποιότητα αλλά σε πρώτο επίπεδο θα υπάρχουν ποιοτικοί έλεγχοι και από εμάς και από ειδικά εργαστήρια, όπου χρειάζεται. Η επαφή μας με τους παραγωγούς που θα περιλαμβάνει και επισκέψεις στις περιοχές τους θα έχει ως στόχο και τη συνδιαμόρφωση ορισμένων προτάσεων για καλλιέργειες, που σε συντονισμό  και με άλλα αντίστοιχα εγχειρήματα, μπορεί να συμβάλλουν και σ' έναν ευρύτερο σχεδιασμό της παραγωγής με στόχο τη διατροφική επάρκεια σε βασικά αγαθά.

Η κοστολόγηση των προϊόντων θα γίνει με γνώμονα την κάλυψη των εξόδων και ένα πλεόνασμα περίπου 15% που θα διατίθεται κατά την κρίση της συνέλευσης.

Ως νέο εγχείρημα δεν έχουμε ακόμα αξιολόγηση για την απεύθυνση στη γειτονιά αλλά επ' αυτού θα επανέλθουμε.

Το στοίχημα της «Σέσουλας», να παρέχει φθηνά και ποιοτικά προϊόντα δίκαιου εμπορίου είναι ταυτόχρονα και ένα πείραμα αποκατάστασης της αξιοπιστίας και της λειτουργικότητας του μικρού μαγαζιού, του μπακάλικου, και του μικρού παραγωγού που χάθηκαν μέσα από μια συγκεντρωτική, σχεδόν μονοπωλιακή, διαχείριση της τροφής με το πρόσχημα της μείωσης του κόστους και του ποιοτικού ελέγχου που σήμερα έχει δείξει τα αδιέξοδά της σε όλα τα επίπεδα.