Πιάσε το χέρι μου: «Το δικό μας μήνυμα είναι η αποδοχή του διαφορετικού»

22/03/2016 - 13:45

πηγή: efsyn.gr

συντάκτης: Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος

Συνεχίστηκε το Σαββατοκύριακο η καμπάνια της «Εφ.Συν.», της Αλληλεγγύης για Ολους και του Δικτύου Μεταναστριών Μέλισσα, «Πιάσε το χέρι μου», με δράσεις στήριξης των προσφύγων σε σχολεία του Χαλανδρίου.

Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε πολύμορφη εκδήλωση στο 3ο Δημοτικό Χαλανδρίου, παρουσία του δημάρχου Σίμου Ρούσσου. 

Μαθητές μαζί με γονείς και δασκάλους ζύμωσαν κουλουράκια, ο φούρνος της γειτονιάς τα έψησε και στη συνέχεια συσκευάστηκαν με κορδέλες και μηνύματα αγάπης για τα προσφυγόπουλα.

Επίσης, τα παιδιά έφτιαξαν ζωγραφιές και κολάζ με μηνύματα κατά του πολέμου και του ρατσισμού, υπέρ της ειρήνης και συμπαράστασης στους πρόσφυγες. 

Δράση «Πιάσε το χέρι μου» σε σχολείο του Χαλανδρίου

ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΙΝΔΡΙΛΗΣ/ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Στη συνέχεια, μητέρες παρουσίασαν σύντομο συμβολικό δρώμενο για την υποδοχή των προσφύγων: φορώντας παραδοσιακές φορεσιές από όλη την Ελλάδα, υποδέχθηκαν άλλες μητέρες με παραδοσιακές φορεσιές της Μικράς Ασίας, θέλοντας να δείξουν τη βούλησή τους να υποδεχθούν φιλόξενα τους πρόσφυγες του σήμερα. 

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με ποντιακούς χορούς από την Ενωση Ποντίων Χαλανδρίου «Ακρίτας» και ολοκληρώθηκε με την αφήγηση προσφυγικών ιστοριών του παρελθόντος από τον μικρασιατικό σύλλογο «Ρίζες» και την προβολή της ταινίας «Ειρήνη», με τους μαθητές που συμμετείχαν να λαμβάνουν αναμνηστική κονκάρδα. 

Την Κυριακή, στο 4ο Δημοτικό Χαλανδρίου στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αλληλεγγύης Χαλανδρίου «Μαζί να τα φάμε», έγιναν δράσεις από το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης.

Στο εργαστήρι του Μουσείου Σχολικής Ζωής οι μαθητές έστειλαν το δικό τους μήνυμα στους πρόσφυγες με λέξεις όπως «ειρήνη», «ελπίδα», «υπομονή» και ζωγραφισμένες βάρκες, αλλά και σκηνές που έχουν δει τα παιδικά μάτια στην τηλεόραση να δίνουν τον τόνο. 

«Στο πλαίσιο του “Πιάσε το χέρι μου” θέλαμε να δώσουμε το δικό μας μήνυμα πως θα μπορέσουμε να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά για το προσφυγικό. Θα πρέπει να είναι προετοιμασμένα για την αποδοχή του διαφορετικού», μας είπε η Ευαγγελία Κανταρτζή, πρόεδρος του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης. 

Στη δράση συμμετείχαν οι συγγραφείς Αργυρώ Μουντάκη και Ελένη Σβορώνου που διάβασαν στα παιδιά βιβλία με θέμα τη μετανάστευση και το προσφυγικό και έκαναν θεατρικό παιχνίδι.

«Πρέπει να εξηγήσουμε στα παιδιά πού οφείλονται οι συμπεριφορές, όπως το bullying και ο ρατσισμός. Να τις αναλύσουμε και να τις αντιμετωπίσουμε», τόνισε η κ. Μουντάκη, με την Ελένη Σβορώνου να επισημαίνει ότι πρέπει μέσα από το παιχνίδι και αυτού του είδους τις δραστηριότητες τα παιδιά να σκεφτούν ποια είναι η θέση ενός συνομήλικού τους πρόσφυγα, ώστε να καταλάβουν τι συμβαίνει, να δείξουν κατανόηση και να καλλιεργήσουν θετική στάση.