"Ο νους μας είν' αληταριό και όλο θα δραπετεύει"

26/05/2016 - 16:15
πηγή: avgi.gr
 
ρεπορτάζ: Κ. Παπαντωνίου
 
"Χάρισε μια κιθάρα σ' έναν κρατούμενο" είναι η ανοιχτή προτροπή στον κόσμο από το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων, που παρέχει, σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, στήριξη σε ανθρώπους με πρόβλημα εξάρτησης από αλκοόλ και ναρκωτικά. Ήδη στην Κρήτη περιμένουν όργανα από την Κομοτηνή, τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, ενώ απομένουν αρκετές ημέρες μέχρι τη "διορία", που είναι στις 17 Ιουνίου. Στη συνέχεια μια φορά την εβδομάδα από τις φυλακές "Κρήτη 1" στην Αγιά θα ακούγονται τα "γρατζουνίσματα" των φυλακισμένων. Ποιος ξέρει, ίσως ανάμεσά τους να βρίσκεται κάποιο ταλέντο που χάθηκε γιατί δεν διάλεξε τον δρόμο του πενταγράμμου. Το σημαντικό είναι όμως ότι "σπάει" η ρουτίνα της φυλακής.
 
Τελευταία δράση που είχε γίνει μέσα στη φυλακή ήταν η προβολή ντοκιμαντέρ για την εξάρτηση και τα ψυχοκοινωνικά προβλήματα και είχε αποδείξει τη σημασία να γίνεται κάτι διαφορετικό. Τότε πτέρυγες που είναι "ξένες" μεταξύ τους στην καθημερινότητα ενώθηκαν και οι τοίχοι μίκρυναν. Η ελευθερία φάνηκε να βρίσκεται τόσο μακριά όσο μια διαφορετική επιλογή στο μέλλον...
 
Η επιλογή αυτή θα είναι ευκολότερο να συμβεί, αφού υπάρξει η πρώτη επαφή. "Δεν λέμε ότι τα μαθήματα κιθάρας θα λειτουργήσουν θεραπευτικά. Ευχόμαστε φυσικά κάποιος να βοηθηθεί και από αυτό. Στόχος μας όμως είναι να αποκτήσουμε επαφή με τους κρατούμενους, να τους γνωρίσουμε, να τους εξηγήσουμε πώς λειτουργούμε και αφού βγουν να τους είναι πιο εύκολο να μας προσεγγίσουν ώστε να υποστηριχθούν", λέει ο Κώστας Γκαϊφύλλιας από το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας (selfhelp.gr), ο οποίος είναι κοινωνικός λειτουργός, αλλά και μουσικός. Θα είναι εκείνος που θα αναλάβει να κάνει τα μαθήματα στους κρατούμενους.

Όταν η selfie έχει νόημα

Ο πατέρας του και μουσικός Θανάσης Γκαϊφύλλιας προσέφερε πρώτος την κιθάρα του ώστε να ενισχύσει την προσπάθεια, ενώ επικοινώνησε την πρωτοβουλία με μια selfie που ελάχιστη σχέση έχει με τις συνηθισμένες.
 
"Την ώρα (9.40') που έβγαζα αυτή τη selfie, άκουγα στο 'Κόκκινο' τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλο να μιλάει ακριβώς γι' αυτό το θέμα. Για την ανάγκη της δημιουργικής απασχόλησης των κρατουμένων. Στέλνω λοιπόν αυτή την κιθάρα στις φυλακές Χανίων, εκεί όπου μαζεύουν κιθάρες για να μπορέσουν να στήσουν εργαστήρι μουσικής. Όποιος έχει μια παραπανίσια κιθάρα τον προτρέπω να τη στείλει και να είναι βέβαιος πως η χειρονομία του θα πιάσει τόπο". Την πρωτοβουλία του ακολούθησαν κι άλλοι καλλιτέχνες, όπως ο Δημήτρης Καρράς, που έδωσε "ένα μεγάλο μπράβο σε όποιον το σκέφτηκε και σε όποιον το έκανε πράξη. Εύχομαι το όργανο να σε κάνει να ξεχαστείς και να γεμίσει την καρδιά σου μελωδία. Καλές δημιουργίες".

Μια δράση που ξεκινά από τον κόσμο

Παρότι το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας είναι δημόσια υπηρεσία που υποστηρίζεται επιστημονικά από το τμήμα ψυχολογίας του ΑΠΘ και χρηματοδοτείται από το υπουργείο Υγείας, στην πραγματικότητα η δράση "ξεκινά από τον κόσμο", όπως μας λένε ο Κ. Γκαϊφύλλιας και η Κική Δημητριάδου, ψυχολόγος και συντονίστρια. Πέρα από τη συμβολή των τοπικών μέσων (Δίκτυο Fm και Χανιώτικα Νέα), υπάρχει φυσική διάδοση της ιδέας που την κοινοποιούν στα social media και τη κάνουν γνωστή από στόμα σε στόμα.
 
"Παρά τη δύσκολη κατάσταση, ο κόσμος προθυμοποιείται είτε να δώσει ένα δικό του όργανο είτε να αγοράσει" σημειώνει ο Κ. Γκαϊφύλλιας, που συμπληρώνεται από την Κ. Δημητριάδου, η οποία υπογραμμίζει ότι ο κόσμος δείχνει την αλληλεγγύη του και όχι φιλανθρωπία, σε μια ένδειξη απόλυτης ισοτιμίας με αυτόν που δυσκολεύεται παραπάνω, καθ' ότι έγκλειστος.Όπως φαίνεται, ο δρόμος για να "μιλήσουν" τα τάστα έχει ανοίξει και μένει να διηγηθούν οι κρατούμενοι ιστορίες από βιώματα που για χρόνια μένουν κλεισμένα στην ψυχή με φυλακή της το σώμα, που είναι κλεισμένο με τη σειρά του στο κελί.
Φωτογραφίες: