«Τέτοιες πρωτοβουλίες βοηθάνε να σπάσει ο φόβος»

06/03/2016 - 15:30

πηγή: efsyn.gr

συντάκτης: Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος

Στους Δήμους της Αγίας Παρασκευής και του Χαλανδρίου συνεχίζεται η καμπάνια «Πιάσε το χέρι μου», που συνδιοργανώνουν η «Εφημερίδα των Συντακτών», Η Αλληλεγγύη για Ολους και το Δίκτυο Μεταναστριών Μέλισσα.

Οπως διαπιστώσαμε από τα δύο σχολεία, στα οποία βρεθήκαμε ενδεικτικά, το 8ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου και το 7ο Δημοτικό Αγίας Παρασκευής, η θέληση όλων να προσφέρουν είναι μεγάλη, γεγονός ελπιδοφόρο σε μια περίοδο κλιμάκωσης της προσφυγικής κρίσης.

Πλάι στους 12.300 μαθητές από τη Νέα Ιωνία και τη Νέα Φιλαδέλφεια, βοήθεια στους πρόσφυγες θα προσφέρουν άλλοι 6.584 από 30 σχολεία (νηπιαγωγεία έως Λύκεια) του Δήμου Αγίας Παρασκευής και άλλοι 7.582 από 48 σχολεία του Χαλανδρίου. 

Ενημερωτικά project για το προσφυγικό αναρτημένα στον πίνακα ανακοινώσεων της τάξης του 8ου Γυμνασίου Χαλανδρίου
Ενημερωτικά project για το προσφυγικό αναρτημένα στον πίνακα ανακοινώσεων της τάξης του 8ου Γυμνασίου Χαλανδρίου | Φωτ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΙΝΔΡΙΛΗΣ/ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Το 8ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου βρίσκεται στο Πάτημα, κοντά στα Βριλήσσια, και στεγάζεται σ’ ένα νεόδμητο κτίριο.

Εκεί μας υποδέχεται η κ. Αθηνά Βορίσση, φιλόλογος:

«Ο γιος μου είναι φωτορεπόρτερ και βρέθηκε στη Λέσβο, τώρα είναι στην Ειδομένη. Ακούγοντας τις εμπειρίες του, με παρακίνησε να ασχοληθώ με το προσφυγικό και να βοηθήσω. Εχω κάνει το διδακτορικό μου πάνω στο Ενιαίο Πολυκλαδικό Λύκειο και εκεί -εκτός ωραρίου- διεξαγόταν πληθώρα πολιτιστικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων. Αυτή η πρωτοβουλία δραστηριοποιεί πολλαπλά την εκπαιδευτική κοινότητα και τη βλέπω εξαιρετικά θετικά».

Ευαισθητοποίηση

Η αντιδήμαρχος Χαλανδρίου, Ελενα Χριστούλη, και ο συντάκτης της «Εφ.Συν» συζητούν με τους μαθητές
Η αντιδήμαρχος Χαλανδρίου, Ελενα Χριστούλη, και ο συντάκτης της «Εφ.Συν» συζητούν με τους μαθητές |Φωτ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΙΝΔΡΙΛΗΣ/ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Λίγο αργότερα μπαίνουμε στην τάξη με μαθητές Λυκείου και μας λένε ότι έχουν μεγάλο ενδιαφέρον να επισκεφθούν και να βοηθήσουν τους πρόσφυγες στον Ελαιώνα.

«Εχω γράψει ένα σενάριο για ταινία μικρού μήκους με το προσφυγικό. Προσπαθώ να βάλω μία οικογένεια Ελλήνων στη θέση των προσφύγων. Θέλω να δείξω ότι όλοι ξαφνικά μπορούν να βρεθούν εκεί», μας λέει ο Αγγελος, μαθητής Β’ Λυκείου.

Κι άλλοι συμμαθητές του που συμμετέχουν στην κουβέντα μάς πληροφορούν ότι βρέθηκαν κοντά στους πρόσφυγες είτε το καλοκαίρι στα νησιά είτε στην πλατεία Βικτωρίας και γι’ αυτό θέλουν όπως μπορούν να βοηθήσουν. 

Μαθητής στο Χαλάνδρι κολλάειτην αφίσα της καμπάνιας «Πιάσε το χέρι μου»
Μαθητής στο Χαλάνδρι κολλάει την αφίσα της καμπάνιας | Φωτ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΙΝΔΡΙΛΗΣ/ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Οπως άλλωστε μας λέει ο διευθυντής, Κώστας Κολλιάρος, οι μαθητές του είναι συνειδητοποιημένοι και έχουν ξανασυγκεντρώσει είδη για το κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου και άλλους φορείς και έτσι ως σχολείο δέχτηκαν με χαρά την πρόσκληση για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

«Πέρα από την υλική βοήθεια, το πιο σημαντικό είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών γύρω από το θέμα της προσφυγιάς και η ευκαιρία να ανοίξει ένας διάλογος. Ολοι είμαστε εν δυνάμει πρόσφυγες και η νεολαία σήμερα στην Ελλάδα μετατρέπεται σε “οικονομικούς πρόσφυγες” λόγω της κρίσης. Στο πρόγραμμα εμπλέκονται τοπικοί σύλλογοι, σύλλογοι γονέων, σύλλογοι Μικρασιατών και οποιοσδήποτε άλλος θέλει να βοηθήσει, με “ομπρέλα” τη δημοτική αρχή», μας λέει η αντιδήμαρχος Χαλανδρίου, Ελενα Χριστούλη.

Δεκάδες κούτες

Τα σακίδια της καμπάνιας “Πιάσε το χέρι μου” έλαβαν οι μαθητές του 7ου Δημοτικού Αγίας Παρασκευής, που με χαρά θα τα γεμίσουν.

Εδώ η ατμόσφαιρα είναι πιο πολύβουη, με τους μαθητές να τρέχουν στο προαύλιο, μόλις χτυπάει το κουδούνι.

Οι τοίχοι είναι βαμμένοι με ζωηρά χρώματα και υπάρχουν πολλές ζωγραφιές.

«Είναι η δεύτερη φορά που μαζεύουμε είδη για τους πρόσφυγες. Τον Δεκέμβριο συγκεντρώσαμε 80 κούτες, κυρίως με ρουχισμό. Εχουμε κινητοποιηθεί εδώ και καιρό και έχουμε κάνει αρκετή δουλειά με τα παιδιά», μας λέει ο διευθυντής Γιάννης Λογοθέτης. 

Ο κ. Σταθόπουλος ενημερώνει τους μαθητές στο προαύλιο του 7ου Δημοτικού Αγ. Παρασκευής
Ο κ. Σταθόπουλος ενημερώνει τους μαθητές στο προαύλιο του 7ου Δημοτικού Αγ. Παρασκευής | Φωτ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΙΝΔΡΙΛΗΣ/ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Βγαίνουμε στο προαύλιο, όπου ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Γιάννης Σταθόπουλος, μαζί με τον κ. Λογοθέτη ενημερώνουν τους μαθητές.

➲ «Σας αρέσει η ιδέα να βοηθήσουμε τα προσφυγόπουλα;».

➲ «Ναιιιι», ακούγεται σαν από ένα στόμα.

Μόλις μαθαίνουν ότι βρίσκεται δημοσιογράφος στην παρέα, όλα τα παιδάκια θέλουν να μιλήσουν.

➲ «Τι θα φέρετε;».

➲ «Φάρμακα, τα έχουν ανάγκη και είναι πιο δύσκολο να τα βρουν», λέει ο Ζακ.

➲ «Παιχνίδια και φάρμακα, γιατί έφυγαν γρήγορα από το σπίτι τους. Ισως και ρούχα», λέει η Στέλλα.

Ενώ η Μαρία θα φέρει μπλοκ και τετράδια για να μπορούν αυτά τα παιδιά να γράφουν και να διαβάζουν αφού σταμάτησαν το σχολείο.

Πιο συνοπτικός όμως είναι ο Μαρίνος: «Οι πρόσφυγες πρέπει να έχουν τροφή, στέγη και ρούχα».

Το προφανές φαίνεται εξαιρετικά σημαντικό όταν ακούγεται από έναν 11χρονο. 

Καμπάνια «Πιάσε το χέρι μου» για τους πρόσφυγες, στα σχολεία
Φωτ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΙΝΔΡΙΛΗΣ/ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

«Η πρωτοβουλία “Πιάσε το Χέρι μου” ήταν σαν να έχει προβλέψει αυτό που συμβαίνει αυτές τις μέρες με τόσο δραματικό τρόπο και τόσο μεγάλη μεταφορά προσφύγων στην Ελλάδα και λόγω του ότι -όπως φαίνεται- πάνε να κλείσουν οι δίοδοι προς την Ευρώπη. Ηταν υποχρέωσή μας να πάρουμε τη σκυτάλη από τους προηγούμενους δήμους. Ετσι, και θα ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά, που θα λάβουν το μήνυμα για την υπεράσπιση των προσφύγων, αλλά και πρακτικά θα συμβάλουμε, ώστε να βοηθήσουμε κάποιες οικογένειες και κάποια παιδιά με όλα αυτά που θα μαζευτούν στα σακίδια. Η κοινωνία μερικές φορές εκφράζει φοβικές αντιλήψεις και τέτοιες πρωτοβουλίες βοηθάνε να σπάσει ο φόβος», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Γιάννης Σταθόπουλος.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

«Κανένας πρόσφυγας μόνος του» 

Καμπάνια «Πιάσε το χέρι μου» για τα παιδιά πρόσφυγες
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ / ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΙΝΔΡΙΛΗΣ

«Εμείς, όλοι κι όλες στα σχολεία μας –νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, μαθητές, δάσκαλοι και καθηγητές, γονείς και κάθε εμπλεκόμενος στην εκπαιδευτική διαδικασία– δίνουμε το σύνθημα: κανένας πρόσφυγας μόνος του, κανένα παιδί αφημένο στην τύχη του. Συγκεντρώνουμε ό,τι μπορούμε, τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης, ρουχισμό κι ό,τι άλλο χρειάζεται για μια στοιχειωδώς αξιοπρεπή, ανθρώπινη καθημερινότητα.

Τα παιδιά για τα παιδιά, οι άνθρωποι για τον άνθρωπο. Με αυτές τις σκέψεις και σε αυτή την τόσο πιεστική και κρίσιμη συγκυρία, καλούμε τις συνδικαλιστικές ενώσεις των εκπαιδευτικών, τους συλλόγους γονέων, τις δομές αλληλεγγύης, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Εκκλησία, να συντονίσουν τη δράση τους και να προσφέρουν απλόχερα τη βοήθεια και την αλληλεγγύη που είναι τόσο αναγκαίες για τους πρόσφυγες».