Ανθρωπιά και αλληλέγγυη στη Συκαμνιά της Μυτιλήνης

16/10/2015 - 17:15

Γυναίκες, παιδιά, βρέφη και ηλικιωμένοι ανασύρονται μέσα από τις βάρκες στη Μυτιλήνη με τη βοήθεια των εθελοντών. Οι κάτοικοι και οι αλληλέγγυοι (οι οποίοι μας έστειλαν τις φωτογραφίες), τους υποδέχονται και τους περιθάλπτουν στη Σκάλα Συκαμνιάς.

Η ένταση της στιγμής, η συγκίνηση αλλά και η ανακούφιση των προσφύγων που πατούν ξανά σε στέρεο έδαφος, παρά την ταλαιπωρία, είναι μεγάλη.

Αργότερα, με τη βοήθεια των λεωφορείων, οι πρόσφυγες θα μεταφερθούν στις περιοχές Μόρια και Καρά Τεπέ. Την ημέρα εκείνη ωστόσο, στο σημείο όπου τραβήχτηκαν οι φωτογραφίες, περίπου 10 βάρκες μέσα σε μια ώρα έχοντας από 50 άτομα μέσα η κάθε μια τους, έφταναν στις ακτές... 

Αργά χθες το βράδυ, όπως μας είπαν οι ίδιοι οι εθελοντές, επιπλέον 1000 πρόσφυγες έφτασαν στη Συκαμνιά, οι οποίοι ξενύχτησαν στο δρόμο στα βόρεια του νησιού. Τα δρομολόγια των πούλμαν που τους μετέφεραν στα καμπς της Μυτιλήνης είχαν σταματήσει, ενώ τα πρόχειρα καμπς που έχουν στηθεί στα σημεία αποβίβασης ήταν ήδη γεμάτα.

Παρόλα αυτά, οι πρόσφυγες που καταφθάνουν στο νησί, ευχαριστούν τους κατοίκους και τους εθελοντές για τη άμεση βοήθεια που τους παρέχουν, στην χειρότερη προσφυγική κρίση που έχει ξεσπάσει από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο κι ενώ ο χειμώνας καραδοκεί...

Φωτογραφίες: