Αποστολή στη Χίο: "Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στη μάχη αυτών των ανθρώπων"

26/08/2015 - 16:45

Ανταπόκριση απ' την αποστολή των κοινωνικών ιατρείων και φαρμακείων που βρίσκονται στη Χίο (φωτό απ' το fb του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης Κορίνθου).

"Φτάσαμε στη Χίο αποστολή κοινωνικών ιατρειών και φαρμακείων Κορίνθου, Περιστερίου, Κορυδαλλού και Πατησίων, με ιατρικό προσωπικό, φαρμακευτικό υλικό και ομάδα εθελοντών. Η πρώτη εντύπωση για την κατάσταση των προσφύγων στο νησί ήταν πως δεν υπήρχε οξυμένο πρόβλημα, πως οι γραφειοκρατικές διαδικασίες τελειώνουν πολύ γρήγορα και πως ο αριθμός των προσφύγων είναι διαχειρίσιμος.

Διαπιστώσαμε όμως πολύ γρήγορα πως οι ανάγκες ήταν μεγαλύτερες από τις αρχικές εκτιμήσεις. Σε κεντρικό πάρκο της πόλης μένουν Σύριοι προσφυγές μέχρι τη στιγμή που θα αναχωρήσουν για τον επόμενο προορισμό τους".

Οι συνθήκες διαμονής στο δημόσιο χώρο είναι πρωτόγονες. Χωρίς πόσιμο νερό, παροχές νερού για προσωπική υγιεινή και τουαλέτες. Αφουγκραστήκαμε τις ανάγκες τους και στήσαμε υπαίθριο ιατρείο και τους παρείχαμε την στοιχειώδη πρωτοβάθμια ιατρική και φαρμακευτική φροντίδα.

Εξετάστηκαν πάνω από 200 άτομα, παιδιά και ενήλικες, τους παρείχαμε φάρμακα, πρώτες βοήθειες, συγκεντρώσαμε μετά από εκκλήσεις σε τοπικές αρχές, φορείς και αλληλέγγυες ομάδες, είδη πρώτης ανάγκης, γάλατα, πάνες και κλινοσκεπάσματα, και έγιναν παραπομπές στο νοσοκομείο της Χίου, περιστατικών που έχριζαν περαιτέρω φροντίδας".

Μέχρι το βράδυ οι τοπικές αρχές ανταποκρίθηκαν στις διαμορφούμενες ανάγκες των προσφύγων παρέχοντας χημικές τουαλέτες, ντουζιέρες και τις απαραίτητες παροχές νερού. Χαιρόμαστε που η 24ωρη παρουσία μας στο νησί κινητοποίησε επίσημους και ανεπίσημους φορείς αλλά και τον απλό κόσμο ο οποίος ανταποκρίνεται με ευαισθησία. 

Οι άνθρωποι αυτοί είναι περαστικοί από τη χώρα μας και το μόνο που χωράει στις βάρκες των δουλεμπόρων είναι το όνειρο μιας καλύτερης και ασφαλέστερης ζωής. Ως επιστήμονες και εθελοντές υγείας στεκόμαστε αλληλέγγυοι στη μάχη αυτών των ανθρώπων".

"Σε έναν υπαίθριο καταυλισμό κοντά στο κέντρο κράτησης περιμένουν τα χαρτιά τους για να φύγουν. Χωρίς νερό κάτω από τον καυτό ήλιο.

"Οι περισσότερες περιπτώσεις που αντιμετωπίσαμε αφορούσαν αφυδάτωση και εγκαύματα από την ταλαιπωρία της αναμονής. Οι περισσότεροι, με μικρά παιδιά ανάμεσά τους, έχουν δύσκολη πρόσβαση σε τροφή και νερό.Στη μεγάλη τους πλειοψηφία είναι Σύριοι πρόσφυγες".