Καταγγελίες στην ΕΡΤ των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για ελλείψεις υποδομών – Υπάρχει άψογη συνεργασία, λέει ο Δήμαρχος Λέρου

08/11/2015 - 12:45

πηγή: ert.gr

Η τραγωδία των προσφύγων συνεχίζεται και αρωγός στην προσπάθεια διεξόδου βρίσκονται και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα που όμως καταγγέλλουν στην Πρωινή Ενημέρωση ελλείψεις υποδομών και αδιαφορία των τοπικών αρχών. Ο Δήμαρχος Λέρου που θα είναι μεταξύ των δημάρχων που θα μετάσχουν στη σύσκεψη για το προσφυγικό στο Μέγαρο Μαξίμου, έχει διαφορετική άποψη.

Συγκεκριμένα, ο Απόστολος Βεΐζης Διευθυντής Προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα μιλώντας στην Πρωινή Ενημέρωση, στον Ηλία Κούκο, τον Γιάννη Δάρρα και τη Μαριλένα Κατσίμη, υποστήριξε ότι υπάρχει κλίμα αδιαφορίας και κατήγγειλε ελλείψεις στις κρατικές υποδομές. Υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καν σύστημα υποδοχής προσφύγων στα Δωδεκάνησα, ενώ υπολειτουργεί στα άλλα νησιά, χωρίς πρόσβαση στη σίτιση και στη στέγη, ενώ από τις 16.000 εξετάσεις που έχουν κάνει οι Γιατροί το 62% αντιμετωπίζει προβλήματα που οφείλονται στις συνθήκες παραμονής τους. Ο κ. Βεΐζης επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή μπορούμε να έχουμε καλύτερες συνθήκες για τους πρόσφυγες στο Σουδάν και είναι κρίμα το 2015, ως Γιατροί Χωρίς Σύνορα, να μην μπορούμε να παρέχουμε αυτές τις υπηρεσίες και στην Ελλάδα. Βρίσκουμε τοίχους που δεν μπορούμε να τους ξεπεράσουμε. Ο κ. Βεΐζης χαρακτήρισε τα hot spots μη λειτουργικά και ότι οι τοπικές αρχές σφυρίζουν αδιάφορα στην πρόταση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα να αναλάβουν αυτοί την υποδοχή των προσφύγων.  Είπε ότι το ίδιο έχει συμβεί και στη Λέρο, όπου όμως ο Δήμαρχος που βγήκε στη συνέχεια στην εκπομπή έχει διαφορετική άποψη.

Στην εκπομπή μίλησε και ο Δήμαρχος Λέρου Μιχάλης Κόλλιας, ο οποίος εξέφρασετην έκπληξή του για όσα άκουσε από τον κ. Βεΐζη, είπε ότι δεν πρέπει να τα βάζουμε όλα τα θέματα μαζί, επισήμανε ότι έχει άψογη συνεργασία με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και ότι έχει παραχωρήσει έκταση 12 στρεμμάτων στο νησί. Οι συνθήκες είναι δύσκολες, χωρίς προσωπικό και οικονομικούς πόρους. Εκεί θα τοποθετηθούν containers και θα είναι το πρώτο hot spot του νησιού κρατώντας πάντοτε την ισορροπία με την τοπική κοινωνία, τόνισε ο κ. Κόλλιας.

Δείτε την συνέχεια και τα βίντεο εδώ