Μέντισιν Χατ: Η πρώτη πόλη που βρήκε λύση στο πρόβλημα των αστέγων

05/11/2015 - 19:00

πηγή: dinfo.gr

Οι αρχές της πόλης Μέντισιν Χατ, που βρίσκεται στην Αλμπέρτα του Καναδά, βρήκαν μια λύση για τον άστεγο πληθυσμό που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια καταπληκτική επανάσταση.

Σήμερα το βράδυ και οι 60.000 κάτοικοι της πόλης θα κοιμηθούν κάτω από μια στέγη, χάρη στη νέα πολιτική της καναδικής πόλης. Μια πολιτική η οποία ορίζει ότι θα προσφέρεται στέγη σε όποιον έχει περάσει 10 ημέρες σε κάποιο καταφύγιο ή στους δρόμους.

Όταν οι αξιωματούχοι της πόλης μάθουν για κάποιον (ή για μια ολόκληρη οικογένεια) που ζει κάτω από αυτές τις συνθήκες, τον οδηγούν σε κάποιο σπίτι ή σε ένα διαμέρισμα. Στην πραγματικότητα, μπορεί ο Δήμαρχος Ted Clugston να θέτει ως όριο τις 10 ημέρες, οι αρχές της πόλης όμως συνήθως βρίσκουν σπίτια στους άστεγους πολύ γρηγορότερα.

Πρόκειται για την πρώτη πόλη στον Καναδά που θέτει επίσημα μέτρα για να τερματίσει το πρόβλημα που ταλαιπωρεί χιλιάδες ανθρώπους. Μετά το σχέδιο για την «απόλυτη προτεραιότητα στη στέγαση», οι αρχές της πόλης σκοπεύουν να βρουν τρόπο να αντιμετωπίσουν τα βαθύτερα αιτία της έλλειψης στέγης.

«Το σχέδιο «Housing First» σημαίνει «Αν θέλετε ένα σπίτι, τότε αφήστε τα ναρκωτικά και φροντίστε τα προβλήματα υγείας σας», είπε ο Clugston στο CBC News. «Αν είστε εθισμένοι στα ναρκωτικά, θα είναι τρομερά δύσκολο να ξεφύγετε από αυτά, αν κοιμάστε κάτω από ένα παγκάκι στο πάρκο».

Οι αρχές της πόλης άρχισαν να χτίζουν καινούργια σπίτια για τους άστεγους το 2009. Από τότε σχεδόν 900 άνθρωποι έφυγαν από τους δρόμους και βρήκαν μόνιμη κατοικία. Και μπορεί να κοστίζει στην πόλη περίπου 20.000 δολάρια το χρόνο για να στεγάσει ένα άστεγο, της κοστίζει όμως 100.000 το χρόνο αν αυτός ο άστεγος ζει στους δρόμους.