Πιάσε το χέρι μου: 44.360 μεγάλα «ευχαριστώ»

12/05/2016 - 11:00
πηγή: efsyn.gr
 
συντάκτρια: Ντίνα Δασκαλοπούλου

φωτό: Γ. Ζινδριλής /Αλληλεγγύη για Ολους

Ξέρεις, απ' όλα τα μέσα συγκοινωνίας τα πιο σαράβαλα είναι οι λέξεις

κάθε τόσο μ' εγκαταλείπουν μεσοστρατίς.

Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Γράμματα στον Ερμόλαο

Δεν έφταιγαν οι λέξεις που δεν μας έφταναν. Οταν καλείσαι να περιγράψεις τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν φτάνουν μόνο οι λέξεις, νιώθεις πως κάτι πρέπει να κάνεις κι εσύ.

Πολύ περισσότερο όταν συμμετέχεις σε ένα συνεταιριστικό εγχείρημα, σε μια μικρή κοινότητα ανθρώπων δηλαδή, που εκτός από το να κάνουν διαφορετική δημοσιογραφία, επιδιώκουν να παρέμβουν στον καιρό τους, να αφήσουν ένα στίγμα στον κόσμο.

44.360 «ευχαριστώ» στέλνει σήμερα η «Εφημερίδα των Συντακτών». Τουλάχιστον 44.360 – όσα και οι μαθητές που όλους αυτούς τους μήνες αγκάλιασαν την καμπάνια «Πιάσε το χέρι μου».

Και λέμε «τουλάχιστον», γιατί αν προσπαθήσουμε να υπολογίσουμε όλους όσοι συνεργάστηκαν για να πετύχει το πείραμα, θα χάσουμε τον λογαριασμό.

«Πιάσε το χέρι μου»: Ολοι μια αγκαλιά - κοινό μάθημα στο Χαλάνδρι
Ολοι μια αγκαλιά - κοινό μάθημα στο Χαλάνδρι 

Είναι εκατοντάδες οι δάσκαλοι και οι καθηγητές που δίδαξαν στα παιδιά τα ανώτερα μαθηματικά της ανθρωπιάς.

Είναι τα μέλη των σχολικών επιτροπών και οι δημοτικοί σύμβουλοι που στήριξαν έμπρακτα την ιδέα.

Είναι οι δήμαρχοι Νέας Φιλαδέλφειας, Νέας Ιωνίας, Αγίας Παρασκευής, Χαλανδρίου, Αγίων Αναργύρων, Αιγάλεω, που πήραν την απόφαση να εντάξουν τους δήμους τους στη γραμμή της αλληλεγγύης.

Είναι οι σύλλογοι των προσφύγων, οι σύλλογοι των μεταναστών, θεατρικές ομάδες και φωτογραφικές λέσχες, μουσικά και θεατρικά σχήματα, συγγραφείς και ζωγράφοι, που κινητοποιήθηκαν και έδρασαν με δεκάδες ευφάνταστους τρόπους.

Είναι οι μαμάδες και οι μπαμπάδες που μεγαλώνουν τα παιδιά τους με ανθρωπιά, οι παππούδες και οι γιαγιάδες που σώζουν τη μνήμη και μας δυναμώνουν, μεταφέροντας τη ζώσα ιστορία.

Ενα μεγάλο «ευχαριστώ» στέλνουμε και στην Αλληλεγγύη για Ολους, που από την πρώτη στιγμή στήριξε με σκληρή δουλειά την καμπάνια, αλλά και το Δίκτυο Μεταναστριών «Μέλισσα», που μας έδωσε την έμπνευση: από μια μικρή ομάδα μεταναστριών στην πλατεία Βικτωρίας που έφτιαξαν τα πρώτα σακίδια για τα προσφυγόπουλα φτάσαμε στα χιλιάδες σακίδια που έφτιαξαν τα παιδιά στα σχολεία.

Ευχαριστούμε και όλους εσάς που δίνετε τη μάχη της αλληλεγγύης από την Ειδομένη μέχρι τη Μυτιλήνη και από την Αθήνα μέχρι το πιο μικρό χωριό: σε μια χώρα εξοντωμένη και μια κοινωνία καθημαγμένη από έξι χρόνια σκληρής λιτότητας, η αλληλεγγύη δεν είναι απλώς το μόνο μας όπλο, είναι το τελευταίο οχυρό της ελπίδας.

«Πιάσε το χέρι μου»
 

«Οι λέξεις που μου απόμειναν μυρίζουν σφαγείο. Τις αποθέτω με τρυφεράδα στο χαρτί / μα κείνες αφορμίζουνε και στάζουν αίμα» - οι λέξεις του Δασκαλόπουλου περιγράφουν καλύτερα τι σημαίνει κάθε μέρα να πρέπει να γράφεις αυτές τις ειδήσεις που μεταδίδουμε από το Αιγαίο, από τη Βόρεια Ελλάδα, από τα κέντρα κράτησης.

Ομως, εκτός από τον πόνο, την απελπισία, τη δυσκολία, δουλεύοντας καθημερινά με τους πρόσφυγες, συναντάμε και κάτι άλλο: το πρόσωπο της ζωής που παλεύει δίπλα μας.

Και μας διδάσκει ήθος, δύναμη και αξιοπρέπεια.

Γι' αυτό το τελευταίο –και μεγαλύτερο– «ευχαριστώ» μας ίσως και να είναι ανορθόγραφο, αλλά είναι από καρδιάς: شکریہ στα ούρντου, تشکر στα περσικά, شكر στα αραβικά.

Tο χρονικό της καμπάνιας

Μέσα στην τάξη, μαθητής δείχνει τη διαδρομή των προσφύγων, κατά τη διανομή των σακιδίων στους μαθητές της Ν. Ιωνίας
Μέσα στην τάξη, μαθητής δείχνει τη διαδρομή των προσφύγων, κατά τη διανομή των σακιδίων στους μαθητές της Ν. Ιωνίας

Tον Ιανουάριο ξεκίνησε η καμπάνια της «Εφ.Συν.» με τίτλο «Πιάσε το χέρι μου».

Η δράση σηματοδότησε μια καινοφανή συνεργασία εντελώς διαφορετικών θεσμικών και κινηματικών φορέων: συνεργαστήκαμε για πρώτη φορά με δύο δήμους (τον Δήμο Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας και τον Δήμο Νέας Ιωνίας), με την «Αλληλεγγύη για Ολους» και με το Δίκτυο Μεταναστριών «Μέλισσα», που αγκαλιάζει οργανώσεις μεταναστριών από όλο τον κόσμο.

Τη σκυτάλη πήραν τον Μάρτιο οι Δήμοι Χαλανδρίου και Αγίας Παρασκευής, στις αρχές του Απρίλη ξεκίνησε ο Δήμος Αγίων Αναργύρων-Καματερού, ενώ η καμπάνια συνεχίζεται στον Δήμο Αιγάλεω.

Παράλληλα, στα μέσα του Μάρτη, ένα μικρό σχολείο από τον Δήμο Τυρού Αρκαδίας, το 6ο Δημοτικό, πήρε την πρωτοβουλία να συμμετάσχει στην καμπάνια, γεμίζοντας 14 σακίδια, όσοι και οι μαθητές της έκτης τάξης του σχολείου.

Στις εκδηλώσεις έλαβε μέρος κι ένα ιδιωτικό σχολείο, η Ελληνογαλλική Σχολή «Ευγένιος Ντελακρουά» της Αγίας Παρασκευής. 

Από την εκδήλωση στην Ελληνογαλλική Σχολή Αγ. Παρασκευής (12-4)
Από την εκδήλωση στην Ελληνογαλλική Σχολή Αγ. Παρασκευής (12-4)
 
Οι μαθητές από τα Τυροσαπουναίικα
Οι μαθητές από τα Τυροσαπουναίικα 

Ο μήνας δράσης για τους πρόσφυγες ξεκίνησε στις 10 Ιανουαρίου με διανομή σακιδίων σε 51 σχολεία με 7.698 μαθητές από τη Νέα Ιωνία και σε 32 σχολεία με 4.612 μαθητές από τη Φιλαδέλφεια-Χαλκηδόνα. 

Οι μαθητές γέμισαν τα σακίδια με είδη πρώτης ανάγκης και στις 19/2 τα παρέδωσαν στον Ελαιώνα. 

Η κ. Κλικ Νγκουέρε από το Δίκτυο Μεταναστριών -«Μέλισσα»- στην εκδήλωση της Νέας Ιωνίας
Η κ. Κλικ Νγκουέρε από το Δίκτυο Μεταναστριών -«Μέλισσα»- στην εκδήλωση της Νέας Ιωνίας
Ο κ. Συμεών Ευθυμιάδης στην εκδήλωση της Νέας Ιωνίας
Ο κ. Συμεών Ευθυμιάδης στην εκδήλωση της Νέας Ιωνίας

Τον Μάρτιο, στη δράση «Στηρίζουμε το ταξίδι», συμμετείχαν 6.584 μαθητές από 30 σχολεία του Δήμου Αγίας Παρασκευής και 7.582 μαθητές από 48 σχολεία του Δήμου Χαλανδρίου.

Την Παρασκευή 8/4, ξεκίνησε ο Δήμος Αγίων Αναργύρων-Καματερού με τη συμμετοχή 9.500 μαθητών και 61 σχολείων.

Το πάνελ της εκδήλωσης για το προσφυγικό στη Ν. Φιλαδέλφεια με τον Γ. Μουζάλα
Το πάνελ της εκδήλωσης για το προσφυγικό στη Ν. Φιλαδέλφεια με τον Γ. Μουζάλα

 

Οι μαθητές στον Ελαιώνα από την παράδοση των σακιδίων - Δ. Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας και Ν. Ιωνίας
Οι μαθητές στον Ελαιώνα από την παράδοση των σακιδίων - Δ. Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας και Ν. Ιωνίας

Την Τρίτη 19/4, παραδόθηκαν σε προσφυγόπουλα στις εγκαταστάσεις του Σκαραμαγκά 1.000 σακίδια από αντιπροσωπείες μαθητών των σχολείων των Δήμων Χαλανδρίου, Αγίας Παρασκευής και Αγίων Αναργύρων-Καματερού.

Ο Δήμος Αιγάλεω είναι ο τελευταίος δήμος που συμμετέχει στην καμπάνια, με 8.370 μαθητές και 65 σχολεία.