Στιγμές από την ιστορία του 18 ΑΝΩ: Η αποστολή της Κοινωνικής Επανένταξης στο Βελιγράδι το 1999

15/12/2015 - 19:00

Δεκέμβρης 2015. Στη χριστουγεννιάτικη Αθήνα,  όπου περισσεύει η φτώχεια, η απελπισία, η ανασφάλεια και ο φόβος, θέλουμε να στείλουμε σε όλους ένα μήνυμα αντίστασης, θάρρους και ελπίδας. Θέλουμε να συζητήσουμε μαζί σας για μια στάση ζωής, μια πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης που βάζει τη σφραγίδα της στην ιστορία του θεραπευτικού προγράμματος 18 ΑΝΩ. Θέλουμε να μιλήσουμε για την αποστολή στο Βελιγράδι της Κοινωνικής Επανένταξης του 18 ΑΝΩ, τον Μάη του 1999, τότε που έπεφταν οι "ανθρωπιστικές βόμβες του ΝΑΤΟ". Τότε, θεραπευτές και θεραπευόμενοι μαζί με άλλες συλλογικότητες, πήραν την απόφαση να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον δοκιμαζόμενο λαό της Γιουγκοσλαβίας, μεταφέροντας οι ίδιοι υγειονομικό υλικό και πραγματοποιώντας μια συλλογική εικαστική παρέμβαση στο Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας του Βελιγραδίου, απ' όπου είχαν προσκληθεί. Βρέθηκαν σε μια πόλη όπου τα νοσοκομεία και τα μαιευτήρια ήταν επίλεκτος στόχος των βομβαρδισμών. Διαδήλωσαν όλοι μαζί σ' αυτή την πόλη, ενάντια στον πόλεμο και τη βαρβαρότητα. Υπερασπίστηκαν στην πράξη την αξία της ανθρώπινης ζωής και της ελευθερίας, οι άνθρωποι που δίνουν και οι ίδιοι καθημερινά τη μάχη γι' αυτά τα πολύτιμα αγαθά. Η δράση αυτή αποτελεί ένα ορόσημο στην ιστορία του 18 ΑΝΩ  και μια συλλογική κατάκτηση στο διαρκή αγώνα ενάντια στην εξατομίκευση, την παραίτηση και την μιζέρια της καθημερινότητας.

Σας προσκαλούμε σε μια εκδήλωση με θέμα "Η αποστολή του 18 ΑΝΩ  στο Βελιγράδι το 1999, την Παρασκευή 18 Δεκέμβρη 2015, 19:00μ.μ., στα γραφεία του Σωματείου Υποστήριξης του επιστημονικού και κοινωνικού έργου του 18 ΑΝΩ Μπόταση 11, 1ος όροφος.

Θα προβληθεί σχετικό video και θα γίνει συζήτηση για το νόημα τέτοιων πράξεων που υπερβαίνουν το ατομικό σύμπαν και ανοίγουν ορίζοντες κοινωνικής δράσης, κοινωνικής αλληλεγγύης και αντίστασης στην ισοπέδωση και την αποανθρωποποίηση. Πράξεις που αναδεικνύουν τη δύναμη της θεραπείας απεξάρτησης που είναι κοινωνικά προσανατολισμένη και εστιασμένη στον άνθρωπο ως υπέρτατη αξία. Γιατί η κοινωνική αλληλεγγύη δεν είναι φιλανθρωπία αλλά πραγμάτωση κοινωνικών δεσμών χωρίς δεσμά, συν - πάσχειν και συνανήκειν.

Την εκδήλωση θα κλείσει η Μουσική ομάδα του 18 ΑΝΩ, ετοιμάζοντας εκπλήξεις....

Σας περιμένουμε όλους

Οι Συλλογικές δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης του 18 ΑΝΩ

Το Σωματείο υποστήριξης του κοινωνικού και επιστημονικού έργου του 18 ΑΝΩ