«Πιάσε το χέρι μου»: Εκδήλωση για την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες στο Αιγάλεω την Κυριακή 12/6

09/06/2016 - 14:00

Εκδήλωση την Κυριακή 12 Ιουνίου στο Πολιτιστικό Κέντρο “Γιάννης Ρίτσος” στις 11 το πρωί, που ο Δήμος Αιγάλεω και όλοι οι άλλοι φορείς συνδιοργανώνουν με το Σύλλογο Σκαμιωτών Λέσβου, που η αλληλεγγύη τους έγινε σύμβολο και εικόνα. Στην εκδήλωση θα παραδοθούν τα υλικά που συγκεντρώθηκαν από μαθητές του Αιγάλεω, σε μικρούς πρόσφυγες του κέντρου φιλοξενίας του Σκαραμαγκά.

Ο Δήμος Αιγάλεω συνδιοργάνωσε με την “Αλληλεγγύη για όλους”, την “Εφημερίδα των Συντακτών” και το δίκτυο μεταναστριών εργατριών “Μέλισσα” την καμπάνια “ΠΙΑΣΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΜΟΥ”,  που σκοπό είχε τη διατήρηση της κουλτούρας αλληλεγγύης και την απομάκρυνση ξενοφοβικών και ρατσιστικών στερεοτύπων καθώς και την συγκέντρωση υλικού για την βοήθεια των προσφύγων και των μεταναστών.

Η καμπάνια αυτή είχε ήδη πραγματοποιηθεί με επιτυχία σε άλλους Δήμους της Αττικής, όπου οι μαθητές συγκέντρωναν υλικά πρώτης ανάγκης που θα βοηθούσαν τους μικρούς πρόσφυγες στο ταξίδι τους. Στο Αιγάλεω τα παιδιά συγκέντρωσαν σχολικές τσάντες και γραφική ύλη για το “ταξίδι στη γνώση”.

Η καμπάνια αυτή καταλήγει στην εκδήλωση της Κυριακής 12 Ιουνίου (Πολιτιστικό Κέντρο “Γιάννης Ρίτσος” 11.00) που ο Δήμος Αιγάλεω και όλοι οι άλλοι φορείς συνδιοργανώνουν με το Σύλλογο Σκαμιωτών Λέσβου. Των Σκαμιωτών που η αλληλεγγύη τους έγινε σύμβολο και εικόνα.

Στην εκδήλωση αυτή θα παραδοθούν τα υλικά που συγκεντρώθηκαν από μαθητές του Αιγάλεω, σε μικρούς πρόσφυγες του κέντρου φιλοξενίας του Σκαραμαγκά. Ο Σύλλογος Μικρασιατών Αιγάλεω θα παρουσιάσει το ταξίδι των προσφύγων του 1914 και 1922. Η εγγονή του Στρατή Μυριβίλη θα παρουσιάσει απόσπασμα από το βιβλίο του, “Η Παναγιά η Γοργόνα” όπου περιγράφει τον ερχομό των προσφύγων το 1922.  Ο βραβευμένος φωτορεπόρτερ Μάριος Λώλος θα παρουσιάσει τις συγκλονιστικές εικόνες των προσφύγων του σήμερα και θα προβληθεί η ταινία μικρού μήκους “Το χρέος”, που δημιούργησε το 1ο ΕΠΑΛ Άργους. Επίσης θα παρουσιαστεί έκθεση με κείμενα μαθητών Δημοτικών Σχολείων, για το προσφυγικό.

Οι δράσεις στο Αιγάλεω

Ο Δήμος Αιγάλεω είναι από τους λίγους Δήμους στη χώρα που λειτουργεί Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών, το οποίο και πήρε τη πρωτοβουλία, σ' αυτή τη περίοδο και δημιούργησε μαζί με τις δημοτικές παρατάξεις, σωματεία και συλλόγους της πόλης ένα συντονιστικό φορέων για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Το Αιγάλεω είχε ήδη δημιουργήσει Κοινωνικό Παντοπωλείο που λειτουργεί με εθελοντές, Αλληλέγγυο Φροντιστήριο (που μετρά δεκάδες εισαχθέους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ) και είχε αναπτύξει πάρα πολλές δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Οι εθελοντές αυτοί παράλληλα με τις δράσεις τους για τους κατοίκους του Αιγάλεω πρόσφεραν πολλά στην βοήθεια των προσφύγων. Συσκεύασαν χιλιάδες μερίδες φαγητό για τον Πειραιά, δούλεψαν στις αποθήκες ιματισμού, στο Ελληνικό, στον Ελαιώνα και σε εβδομαδιαία βάση μαζί με πολλούς άλλους αλληλέγγυους βοηθούν στο Κέντρο Φιλοξενίας του Σκαραμαγκά. Ταυτόχρονα οι υπηρεσίες του Δήμου συμμετέχουν 1-2 φορές την εβδομάδα σε τακτική βάση στον καθαρισμό του χώρου αυτού.

Η ομάδα “Εθελοντών Διασωστών Αιγάλεω” συμμετείχε σε αποστολές στη Σκάλα Σκαμιάς και στο Hot Spot του Καρα-Τεπέ στη Λέσβο, στο Hot Spot της Σάμου και της Κω καθώς και με νοσηλευτές στον Ελαιώνα και στο Ελληνικό.

Με απεύθυνση του Υπουργείου Παιδείας και της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αθήνας τα σχολεία του Δήμου, με την ενεργή υποστήριξη των Συλλόγων Γονέων, συγκέντρωσαν υλικά πρώτης ανάγκης με τα οποία προμήθευσαν τα αποθηκευτικό κέντρο της Περιφέρειας. Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγάλεω έκανε καμπάνια στα Δημοτικά σχολεία με εκπαιδευτικό υλικό και ταυτόχρονα συγκέντρωσε και εκείνος είδη πρώτης ανάγκης τα οποία παρέδωσε στον καταυλισμό του Ελαιώνα.

Σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί η καμπάνια “ΠΙΑΣΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΜΟΥ” που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Αιγάλεω η “Αλληλεγγύη για όλους”, η “Εφημερίδα των Συντακτών” και το δίκτυο μεταναστριών εργατριών “Μέλισσα” που σκοπό είχε τη διατήρηση της κουλτούρας Αλληλεγγύης και την απομάκρυνση ξενοφοβικών και ρατσιστικών στερεοτύπων καθώς και την συγκέντρωση υλικού.