"Solikon 2015": Συνέδριο στο Βερολίνο για την αλληλέγγυα οικονομία

18/09/2015 - 16:30

Στο πανευρωπαϊκό συνέδριο για την αλληλέγγυα οικονομία «Solikon 2015» παρευρέθη η «Αλληλεγγύη για Όλους». Κεντρικό θέμα της εκδήλωσης ήταν ο ρόλος της αλληλέγγυας οικονομίας στο μετασχηματισμό της κοινωνίας και οι τρόποι με τους οποίους η πολύμορφη αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει πιο ορατή, ώστε να ενδυναμώσει την φωνή της.

Το «Solikon 2015» διοργανώθηκε με πρωτοβουλία των "Forum Solidarische Ökonomie", "Ripess Europe (Solidarity Economy Europe)", "Zentrum Technik und Gesschaft" και 60 ακόμα συνεργατικών εγχειρημάτων, ιδρυμάτων, επιχειρήσεων, πρωτοβουλιών και μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Πραγματοποιήθηκε από τις 10 έως τις 13 Σεπτεμβρίου στο Technical University του Βερολίνου και μέλη της «Αλληλεγγύη για Όλους» συμμετείχαν ως ομιλητές σε έξι θεματικά πάνελ και εργαστήρια.

Οι θεματικές γύρω από τις οποίες κινήθηκαν τα εργαστήρια και οι ομιλίες ήταν, κυρίως, η χαρτογράφηση των εγχειρημάτων, τα κοινά αγαθά και η καινοτομία, η συλλογική ιδιοκτησία, τα εναλλακτικά χρηματοδοτικά εργαλεία, ο ρόλος των συνδικάτων, η αποανάπτυξη, η διατροφική επάρκεια και οι σχέσεις, όπως και οι παρεμβάσεις με τους θεσμούς.

Παράλληλα, έγιναν συζητήσεις γύρω από τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη και τις επιπτώσεις τους, καθώς και για την ανάπτυξη των κινημάτων στη Νότια Ευρώπη.

Είναι γεγονός ότι στο «Solikon 2015», η θέση της Ελλάδας ήταν αναβαθμισμένη, ενώ ταυτόχρονα ήταν εντυπωσιακό το ενδιαφέρον όλων για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την ανάπτυξη των κινημάτων αλληλεγγύης και αντίστασης.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, πραγματοποιήθηκε και η ετήσια συνέλευση των μελών του «Ripess EU», της πανευρωπαϊκής δικτύωσης για την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, όπου έγινε ο απολογισμός για το 2014, αλλά και ο σχεδιασμός για το 2015.

Επίσης, εγκρίθηκε από τη συνέλευση η είσοδος νέων μελών στο δίκτυο, με την «Αλληλεγγύη για Όλους» να είναι ένα από τα νέα μέλη του δικτύου.

Τέλος, στο εργαστήρι με θέμα «Χτίζοντας δίκτυα αλληλεγγύης μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας», εκπρόσωποι κινημάτων και ακτιβιστές, συμφώνησαν στην αναγκαιότητα να προχωρήσουν περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ των κινημάτων σε Ελλάδα και Γερμανία, με τη δημιουργία ενός δικτύου αλληλεγγύης μικρών παραγωγών και συνεταιρισμών, ενός «μνημονίου έμπρακτης  αλληλεγγύης», σε αντιδιαστολή με το νεοφιλελεύθερο μνημόνιο της Ευρώπης των τραπεζών και τις συμφωνίες τύπου TTIP.